UN PRIMAR DIN BASARABEASCA ESTE BĂNUIT CĂ S-A AFLAT ÎN CONFLICT DE INTERESE CÂND A DAT SOACREI SALE UN TEREN ÎN ARENDĂ

Economic, Justiție

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. 

CNI a pornit controlul la 26 mai 2016 în baza unei plângeri depuse de către unul dintre săteni. În ședința Comisiei, s-a anunțat că ar fi vorba despre un teren de peste 37 de hectare care au fost arendate de soacra primarului.

Solicitat de Moldova Curată, Petru Tarlev a spus că a fost informat despre faptul că este verificat și că acum pregătește pachetul de documente pentru a le prezenta la CNI. El afirmă că nu este vorba despre 37 de hectare: „Au greșit când au scris această cifră. Terenul este mult mai mic, nu avem noi suprafețe atât de mari ca să le dăm în arendă. Chiar astăzi am solicitat secretarei să ridice tot pachetul de acte ca să facem copii și să le trimitem la CNI”. 

Alesul local susține că nu a încălcat nicio lege când a încheiat această tranzație. „Toată procedura legală a fost respectată. S-a creat o comisie de licitații, au fost depuse ofertele. Au fost publicate anunțuri în Monitorul Oficial la fiecare etapă, începând de la formarea bunului imobil și până la anunțarea licitației. Nu primarul este cel care decide astfel de lucruri, consiliul local decide, iar primarul doar execută”, ne-a mai spus Petru Tarlev.

„Nu am făcut parte din comisia de licitatii, pentru că știu că nu am dreptul”

Primarul afirmă că nu a făcut parte din comisia de licitații. „Nu am făcut parte pentru că știu că nu am dreptul. M-au verificat cei de la Cancelaria de Stat, eu nu sunt de o zi primar și știu că nu am dreptul să fac parte din Comisia de licitații”, explică Petru Tarlev, care, însă recunoaște că și-a pus semnătura pe contractul de arendă și nu a informat despre asta Comisia Națională de Integritate, așa cum prevede Legea. El admite că aceasta a fost o „scăpare”. „Nu greșește numai cel care nu face nimic…”, a adăugat primarul.

Legea cu privire la administrația publică locală obligă primăriile să organizeze licitații la înstrăinarea bunurilor publice sau la darea lor în arendă. Un alt act, Legea cu privire la conflictul de interese, prevede că persoanele cu funcții publice trebuie să informeze Comisia Națională de Integritate, în termen de 3 zile din ziua constatării faptului că au de luat o decizie legată de interesele lor sau ale persoanelor apropiate.

Dacă se va constata că în acest caz primarul s-a aflat în conflict de interese, Petru Tarlev ar putea fi amendat contravențional, iar CNI ar putea solicita anularea tranzacției.

Petru Tarlev conduce satul Bașcalia din anul 2011, acum fiind la al doilea mandat. La ultimele alegeri el a câștigat din primul tur, candidând pe lista Partidului Democrat.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *