Tranzacții suspecte la Aeroportul Internațional Chișinău

Economic, Investigații Jurnalistice
Compania Avia Invest ce a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, și-a schimbat din nou proprietarul. Noul acționar majoritar este o companie offshore din Cipru al cărei beneficiar este un afacerist din Moscova.
O nouă schimbare a structurii fondatorilor Avia Invest SRL, firmă ce a concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău.Tranzacția a avut loc la începutul lunii septembrie, când firma Komaksavia OOO din Moscova, care deținea 95% din capitalul Avia Invest, a vândut cota sa firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, arată o investigație RISE Moldova.Beneficiar un afacerist din MoscovaAcum, singurul fondator al companiei care mai amintește direct de legătura cu Rusia Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk) deține doar 5% din capitalul social.

Înființată pe 19 august 2016, compania cipriotă are un singur fondator: Modris Karklinsh, un moscovit în vârstă de 62 de ani. Despre Karklinsh nu există informații că ar fi avut alte afaceri în Rusia, în Moldova sau în alte state. Totodată din mai 2016, Modris Karklinsh este administrator la Komaksavia din Moscova, care până în septembrie a fost deținătoare a cotei majoritare la Avia Invest.

Potrivit RISE, directorul noului proprietar din Cipru este bulgarul Tenev Marin Mihov, acesta are conexiuni cu omul de afaceri moldovean Vladimir Russu. Astfel, din 2003 până în 2012 Tenev a administrat compania bulgară Pergamon OOD din Burgas (Bulgaria). Aceasta are în calitate de fondatori pe Vladimir Russu și firma Accent Electronic din Chișinău, care face parte din holdingul Accent Group, condus de același Vladimir Russu.

Cu mama-vitregă în Consiliul Avia InvestTot în septembrie 2016 s-a modificat și structura Consiliului de Administrație (CA) al Avia Invest. În locul rusului Mikhail Fedorov, în CA a fost inclusă Ilona Şor, mama vitregă a primarului din Orhei, Ilan Şor.Potrivit RISE în doar trei ani, de când a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, firma Avia Invest SRL și-a schimbat de trei ori proprietarii și nu a înștiințat oficial autoritățile despre aceste modificări.Astfel chiar în ziua de 30 august 2013, când era semnat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, unul din fondatorii Avia Invest, Kolomensky Zavod își vindea cota de 50% unui offshore britanic. Tranzacția a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat abia peste jumătate de an.Conducerea Agenției Proprietății Publice spune că Avia Invest nu este obligată să informeze autoritățile.

Citiți și: Compania unui miliardar rus și afaceriști locali vor reconstrui pista Aeroportului

Citiți și: CNA: Guvernul trebuie să anuleze contractul de concesionare a Aeroportului

 

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *