Start la cumpărat diplome

Învățământ

Tinerii din R. Moldova oferă chiar şi o mie de euro pentru o diplomă de bacalaureat, care le-ar permite accesul la studii universitare. Marţi, 18 iunie, elevii claselor a 12-a au susţinut ultimul examen de bacalaureat din acest an, la disciplina opţională. Între timp, pe unele site-uri de anunţuri, apar din ce în ce mai multe cereri de cumpărare a unei diplome de bacalaureat.

De la 500 până la 1000 de euro

Pe un site de anunţuri, tinerii scriu că sunt în căutarea unei diplomele de bacalaureat. O fată a indicat numărul de telefon şi preţul pe care este dispusă să-l ofere pentru o asemenea diplomă: până la o mie de euro.

247-bac-diploma-cumparareTânăra afirmă însă că, până acum, nu a găsit diploma pe care o căuta. Aceasta ne-a spus că are nevoie de o asemenea diplomă pentru a merge la studii universitare. Pe acelaşi site, găsim şi alte anunţuri în care este solicitată o diplomă de BAC, multe dintre ele împânzite de greşeli gramaticale. „La preţ ne înţeleg, să fie bine pentru toţi”, se spune într-un anunţ. „Cetăţean român, cumpăr urgent diplomă de bacalaureat, preţ pe email, plătesc bine”, se spune în alt anunţ. Majoritatea tinerilor oferă pentru o diplomă de BAC suma de 500 de euro.

Falsificatorii sunt în libertate

În 2012, în procesul de admitere la studii în România, în rândul candidaţilor care veneau din R. Moldova au fost depistate nu mai puţin de 12 diplome de bacalaureat false. Deşi toate instituţiile statului promiteau atunci anchete care să elucideze circumstanţele acestui caz, astăzi, practic, nimeni nu-şi mai aminteşte de dosarele penale deschise la acest subiect.

Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) ne-au spus că nu este de competenţa instituţiei să se ocupe de acest fel de fraudă. Cei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-au comunicat că dosarele deschise sunt în gestiunea Procuraturii Generale (PG). La rândul lor, reprezentanţii PG susţin că asemenea informaţii nu se conţin în baza lor de date.

Pentru că majoritatea persoanelor care aveau diplome de bacalaureat false erau din sudul R. Moldova, am contactat şi Procuratura Cahul. Leonid Turculeţ, procurorul raionului, ne-a spus că instituţia pe care o conduce a anchetat doar două persoane, în privinţa cărora urmărirea penală, din lipsă de probe, a fost încetată. „Nu, nu au fost depistaţi falsificatorii”, ne-a comunicat procurorul.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *