Raiderii au câştigat bătălia pentru acţiunile Moldova Agroindbank

Economic

Doi ani şi trei luni a durat bătălia în instanţele moldoveneşti pentru controlul asupra unui pachet de 4,99% din acţiunile Moldova Agroindbank.

Pe 12 august 2015, Colgiul Civil al Curţii Supreme de Justiţie a decis să respingă recursul declarat de reprezentantul companiei olandeze CG Venture BV avocatul Victor Burac în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de SRL „Savilux Impex” împotriva CG Venture B.V. şi ÎCS „GSER GRUP” SRL privind încasarea unei datorii de 3,6 milioane de euro. În consecinţă CSJ a confirmat pierderea de către CG Venture BV a cotei de 4,99% din capitalul Moldova Agroindbank în favoarea unor companii ce ar fi controlate de raideri.

La finele lunii aprilie 2013, proprietarii companiei CG Venture BV, succesoarea de drept a firmei Venture Holding, care până în anul 2013 deţinea 4,99% din acţiunile MAIB, au aflat spre surprinderea lor că nu mai sunt acţionari la Moldova Agroindbank. Potrivit lui Victor Burac, reprezentantul legal al companiei în Moldova, operaţiunea prin care aceştia au fost deposedaţi de acţiuni a durat 20 de zile.

Ordonanţă emisă în grabă

Pe 10 aprilie 2013, judecătorul Gheorghe Gorun de la judecătoria Râşcani din Chişinău (implicat şi în Laundromat) a emis la cererea companiei Savilux Impex o ordonanţă privind încasarea de la Venture BV a unei datorii de circa 3,6 milioane de euro. Deşi legislaţia permite adoptarea unei decizii în decurs de cinci zile, judecătorul a reuşit să examineze şi să emită ordonanţa în mai puţin de o zi.

Totodată pe 15 aprilie a fost iniţiată procedura de executare silită, şi deşi legislaţia oferă un termen de 15 zile pentru executare benevolă, executorul judecătoresc Maxim Romaliischii a iniţiat procedura pe 23 aprilie 2013, obligând fiscul să blocheze toate conturile firmei, iar Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare să transmită valorile mobiliare.

Astfel pe 23 aprilie pachetul de 4,99% de acţiuni de la Moldova Agroindbank a ajuns la registratorul „Registru-Corect“. Pe 24 aprilie 2013, 51.880 de acţiuni au fost scoase la Bursa de Valori, unde au fost cumpărate de două companii (Dilnoro Group SIA din Letonia şi Ostryn Business Limited din Marea Britanie), la prețul de 1.076 lei fiecare, ceea ce constituie 57.97 milioane lei. Asta chiar dacă conturile celor două firme fuseseră blocate cu o lună înainte de tranzacţie, în bază unei hotărâri a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, la cererea MAIB.

Raideri cu acoperire politică

„Cel mai curios este că decizia judecătorească prin care au fost acaparate acţiunile clientului meu a fost adoptată în jumătate de zi, în baza unor copii xerox la contractele de pretinse datorii. Am sesizat toate autorităţile competente ale Republicii Moldova. Am primit doar un răspuns formal de la Procuratura Anticorupţie, prin care s-a refuzat intentarea unei urmăriri penale“, susţinea în anul 2013 avocatul Victor Burac.

Ulterior după intervenţia mai multor organisme internaţionale, autorităţile au blocat operaţiunile cu pachetele de acţiuni ajunse la cele două companii, dar peste un an aceste restricţii au fost ridicate. În consecinţă acţiunile au fost revândute şi acum Dilnoro Group SIA din Letonia şi Ostryn Business Limited din Marea Britanie nu mai sunt acţionari la MAIB.

CG Venture BV a luptat în instanţele moldoveneşti pentru a anula toate aceste tranzacţii, dar multe din probele prezentate nu au fost examinate şi nu s-a ţinut cont de faptul că judecătorul Gorun care a emis ordonanța judecătorească a fost sancționat disciplinar.

Colegiul Civil al CSJ a constatat că „instanţa inferioară corect a concluzionat că cererea de revizuire este inadmisibilă avînd în vedere că, temeiurile invocate nu-şi găsesc încadrare în prevederile art. 449 Codului de Procedură Civilă, conţinutul cererii de revizuire în esența sa constituind relatarea circumstanţelor, care au constituit obiectul examinării anterioare”.

Totodată instanţa „consideră că admiterea cererii de revizuire ar contravine şi principiului securităţii raporturilor juridice, care presupune respectul faţă de principiul lucrului judecat şi ar constitui o violare a art. 6 §1 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale”.

Amintim că în ianuarie-mai 2013, şapte companii înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie au dobândit 30,23% din acţiunile Moldova-Agroindbank. Fosta conducere a MAIB acuza atunci că banca ar fi fost victima unui atac de tip raider. Tot atunci, Banca Naţională a constatat că cinci din cei şapte acţionari noi ai MAIB, ce au intrat în posesia unui pachet de 17,20% din capitalul băncii, au acţionat concertat. Ulterior, Natalia Vrabie, fostul președinte al MAIB a demisionat, iar în locul ei, a fost numit Serghei Cebotari.

MAIB este cea mai mare instituție financiară din Republica Moldova.

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova

În prezent, cel mai mare pachet de acţiuni la MAIB este deţinut de familia Nataliei Vrabie, ex-preşedintele, care controlează direct 4,99% din acţiuni, iar împreună cu soţul Trofim şi feciorii Maxim şi Iulian deţine un pachet de 7,5% din capitalul băncii. Printre acţionarii importanţi se numără firma Evrobalt din Rusia (4,5%), cinci companii britanice: Hessond Solution Limited (4,49%); Dresfond Invest Limited (4,48%); Symbol Wood Limited (4,41%), Multigold Production Limited (4,24%) şi Dunlin Invest LTD (3,63%).

Un pachet de 4,0% deţine firma Azyol Development Limited din Cipru, beneficiar fiind Alexander Heifitz, iar unul dintre fondatorii băncii Grigore Furtună, împreună cu familia sa deţin circa 3,6% din acţiuni, iar Victor Miculeţ, preşedintele Consiliului de Administraţie – 2,04%.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *