Traian Vasilcău

Poetul si scriitorul Vasilcău Traian, pseudonim—-TRAIANUS, eventual, TRAJANUS s-a născut la 2 aprilie 1969, RSS Moldovenească, satul Viișoara, raionul Edineț, sat ce dă mîna peste Prut cu Mitocul Botoșanilor, părinții—Varvara și Nicolae.

Studii

Facultatea de Istorie și Etnopedagogie, Universitatea Pedagogică de Stat ION CREANGĂ din Chișinău, 1993. Participant activ, încă din timpul studenției, la Mișcarea de Eliberare Națională, fapt pentru care e admonestat și persecutat de organele securității de atunci. I se înscenează diferite mascarade, cu scopul de a-l convinge să colaboreze cu KGB-ul de atunci și să renunțe la lupta de eliberare națională. Refuză cu stoicism și neostoită încăpățînare.

În acea perioadă fondează Cenaclurile literar-muzicale și social- politice SOL (Leonard Tuchilatu) și CLOPOTARII. Se implică, împreună cu membrii Cenaclului CLOPOTARII, în campania electorală întru susținerea lui Nicolae Costin (Frontul Popular din Moldova).

Poet, eseist, traducător, libretist, textier…

Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Maestru în Artă (2011).

Scrie din 1983, debut editorial —1995 cu 2 volume de versuri.

Locuri de muncă

Sef Secție Literatură Contemporană la Muzeul Literaturii romane DIMITRIE CANTEMIR din Chișinău, Specialist Programe Culturale la Direcția Tineret –Sport a Primăriei municipiului Chișinău, Prim –redactor la Săptămînalul ACCENTE, Președinte al Societății Culturale Pasărea Phoenix, Președinte al Fundației Culturale Maluri de Prut, Director-Fondator al Revistei Lierar-Artistice PHOENIX, inițiator și producător al Festivalurilor naționale de muzică ușoară Maluri de Prut, in memoriam Ion și Doina Aldea-Teodorovici/8 ediții și Steaua Chișinăului-Steaua Moldovei/total–17 ediții/, Directorul proiectelor culturale de anvergură: Dicționarul scriitorilor români contemporani de pretutindeni și Antologia de Aur a poeziei românești în mileniul trei/ambele în lucru/ etc.

Actualmente—-autor de texte pentru cîntece și scriitor pe Blogul “SINCERITATEA ca SENTINȚĂ” și nu numai.