Sergiu Cioclea

Guvernator BNM

Sergiu Cioclea este Guvernator BNM. Are peste 17 ani de activitate în domeniul sectorului financiar-bancar și are tripla cetățenie: moldovenească, română și franceză.

Are 42 de ani, a fost şef de promoţie în liceu și are diplome de master și studii post-universitare la una din universitățile din Paris.

Studii menționate în CV:

1991-1994 Academia de Studii Economice din Moldova;

1994-1995 Studii de Masterat în științe economice la universitatea Pantheon-Assas din Paris (Franța);

1995-1996 studii post-universitare (DEA) în domeniul Economie internațională și dezvoltare la aceeași universitate din Paris.

Sergiu Cioclea are peste 17 ani de experiență în sectorul financiar-bancar. Și-a început cariera în calitate de economist în departamentul Cercetări economice de la BNP Paribas (Paris). Era responsabil pentru analizele ce țin de riscul de țară pentru Europa Centrală și de Est, Rusia, statele CSI și Turcia.

În 1998 a activat la Londra în calitate de Bond Analyst în cadrul grupului BNP Paribas.

Între 2000 și 2007 a ocupat funcțiile de Asociat, vice-președinte și director al diviziei Europa centrală și de est al departamentului de Finanțe Corporative, BNP Paribas (Paris). A participat la privatizarea numeroaselor companii de stat și bănci din România, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Lituania ș.a. De asemenea a contribuit la achiziționarea de către Gaz de France a companiei românești Distrigaz Sud.

Între 2008 și 2015 a activat de asemenea în cadrul grupului BNP Paribas, de această dată la Moscova, în calitate de Director general, Șeful departamentului Finanțe Corporative. Este membru în comitetul de conducere ala BNP Paribas ZAO.