Renato Usatîi

Renato Usatîi (n. 4 noiembrie 1978, Fălești) este un om de afaceri, milionar în euro, filantrop și politician – lider al opoziției pro-ruse din Republica Moldova, care în prezent exercită funcția de primar al municipiului Bălți.

A crescut în familia a doi profesori de engleză, tatăl său Gheorghe fiind și director în ultimii ani. În 1994 a ocupat locul I la olimpiada republicană de limba engleză și a fost admis fără examene, la buget, la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți, pe care ulterior a și absolvit-o. Între anii 2000-2001 a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova. Din 2005 până în prezent este președintele companiei „ВПТ-НН” (VPT-NN), din orașul Nijni Novgorod, Federația Rusă, iar din 2013 este senior vicepreședinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, din Moscova, Federația Rusă.

Renato Usatîi a fost căsătorit cu Caro­lina Tam­piza, fiica omu­lui de afa­ceri și ex-politicianului Con­stan­tin Tam­piza și are două fiice, Valeria și Alexandra (mezina). Este posesorul unui Rolls-Royce Wraith, în valoare de 340 de mii de euro și a unor apartamente în Moscova și Chișinău.

Activitatea politică

În prima parte a anului 2014, Usatîi a preluat partidul Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic și l-a redenumit în „Partidul Nostru”. La data de 10 iunie, Ministerul Justiției l-a anunțat că nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei și președintelui partidului, invocând încălcarea procedurei statutare a partidului. În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi), cu care intenționa să participe la Alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova, însă, pe 15 septembrie Ministerul Justiției a anunțat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% de semnături de pe lista membrilor, iar ca urmare Ministerul de Interne a ridicat actele și a inițiat investigații. Pe 30 septembrie 2014 Renato Usatîi a anunțat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidul politic ”Patria”, condus de fostul Ambasador al Moldovei în România și fost șef al al aparatului prezidențial în perioada lui Petru Lucinschi, Emilian Ciobu.

Pe 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări parvenite din partea Inspectoratului General de Poliție, cum că Partidul „Patria” a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curții de Apel Chișinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi, iar a doua zi, Curtea de Apel a decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 și respingerea contestației partidului „Patria” în acest sens. În noaptea dintre 27 și 28 noiembrie Renato Usatîi a părăsit teritoriul Republicii Moldova, plecând la Moscova și publicând un mesaj video în care afirma că se teme că autoritățile Republicii Moldova intenționează să îl aresteze. 

La începutul lunii mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova înregistrându-se în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. La scrutinul din 14 iunie, acesta a câștigat detașat cu 72,46% din voturi. A fost învestit oficial în funcția de primar al municipiului Bălți la data de 2 iulie 2015.

Controverse

Numele lui Renato Usatîi a fost legat de mai multe crime și scandaluri, dar și de atacul raider asupra băncii moldovenești „Universalbank”. În noiembrie 2014, postul de televiziune Antena 1 a realizat un interviu video cu bancherul rus Gherman Gorbunțov⁠(en), în care acesta mărturisește că la comanda lui Usatîi, asupra persoanei sale s-a comis o tentativă de omor, în el fiind trase opt gloanțe. Usatîi a negat orice legătură cu tentativa de asasinare asupra lui Gorbunțov și susține că, din contra, ar fi colaborat cu poliția pentru arestarea lui Gorbunțov, care, la rândul său ar fi fost dat în căutare de poliția din Republica Moldova.

Pe parcursul anului 2014 Renato Usatîi a făcut o serie de declarații controversate. Printre altele, el a afirmat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la frontiera dintre România și Republica Moldova. Tot el a declarat „Voi închide Ambasada SUA și voi face în loc un club de karaoke, dacă aceștia nu se vor purta cum trebuie. Și așa va păți orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre”, iar dintr-un comunicat al Ziarului de Gardă rezultă că Usatîi i-ar fi amenințat telefonic, făcând unele insinuări referitoare la securitatea vieții unui angajat al ZdG, dar și, ar fi afirmat că va face din ziarul Timpul – «gorodskaia golubeatnea» (n.n.: în rusă ~ hulubărieorășenească) și din Ziarul de Gardă – «restaurant „La plăcinte”».

Pe 28 noiembrie 2014, RISE Project a publicat un film documentar de investigație jurnalistică care-l prezintă pe Renato Usatîi drept protagonist în implicarea în tentativa de omor asupra omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov și altele, demonstrând că urmele acestora pornesc de la Moscova și în Republica Moldova. Filmul are 44 de minute; investigația a durat doi ani și jumătate, pe parcursul cărora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito și înregistrări audio-video. Usatîi a declarat ulterior pe seama acestui film că a participat la filmări întrucât mergea vorba de un film artistic, ci nu de o investigație jurnalistică. El a declarat că: „Tot ce apare în film face parte din scenariu care l-am discutat înainte”.

Des­pre rela­ți­ile lui Usa­tîi cu lumea cri­mi­nală s-au scris mai multe arti­cole de presă. S-a speculat că acesta ar fi susți­nut și în prezent, inclu­siv finan­ciar, de oameni din acest mediu. În iulie 2013, Usa­tîi a pos­tat pe con­tul său de face­book o foto­gra­fie în care apare ală­turi de „hoțul în lege” Gri­gore Kara­ma­lak (alias Bul­garu’), cău­tat de Inter­pol. Ulterior, Usa­tîi a pre­ci­zat în cadrul unei emi­siuni că Bul­garu’ îi este vecin la Moscova.

În octombrie 2016, a fost acuzat că ar fi ordonat asasinarea unui bancher la Londra și că apoi i-ar fi oferit 600.000 de dolari asasinului ca să-și schimbe declarațiile. Tranzacția s-ar fi negociat într-o închisoare din România. La 24 octombrie, judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare național și internațional, pe numele lui Renato Usatîi.