Natalia Morari

Natalia Morari s-a născut în Kotovsk, RSS Moldovenească, Uniunea Sovietică (azi Hîncești, Republica Moldova), la 12 ianuarie 1984, fiind fiica lui Grigore Morari.

Este ziaristă la publicația rusă Novoe Vremea. Este cetățeană a Republicii Moldova și a fost expulzată din Rusia, se presupune datorită investigațiilor sale jurnalistice care au deranjat cercurile conducătoare de la Kremlin.

Morari a scris despre cazuri de spălare de bani care au implicat persoane cu funcții înalte din anturajul președintelui Vladimir Putin. Pe 10 decembrie 2007, Morari a publicat articolul „Banii negri ai Kremlinului„, în care descria folosirea ilegală a fondurilor bănești pentru a păstra toate partidele importante din Rusia dependente de autorități. Pe 16 decembrie, când Morari se întorcea în Rusia dintr-o deplasare de o săptămână în Israel, la trecerea controlului documentelor în Aeroportul Domodedovo, i s-a comunicat că, la decizia FSB, i-a fost interzisă întrarea în Rusia.Faptul a provocat protestul Uniunii Ziariștilor din Rusia. Atunci Natalia a fost nevoită să zboare la Chișinău. Morari nu era cetățeană a Rusiei; imediat după absolvirea Universității din Moscova ea a depus cerere și documente pentru a i se acorda cetățenia Rusiei, pe care ar fi trebuit să o primească în aprilie 2008.

Pe 17 ianuarie 2008, la Ambasada Rusiei în Republica Moldova Nataliei i s-a comunicat că, îi este interzisă intrarea pe teritoriul Rusiei „pe motive de asigurare a securității statului” în conformitate cu punctul 1 articolul 27 al legii federale c„u privire la intrarea și ieșirea din Federația Rusă”.

În februarie 2008, deși a fost anunțată că încheierea unui mariaj cu un cetățean rus nu ar schimba situația în acest caz, Natalia s-a căsătorit cu colegul său, de asemenea ziarist la „Novoe Vremea”, cetățeanul rus Ilia Barabanov (Илья Барабанов). Pe 27 februarie 2008 cei doi au plecat de la Chișinău la Moscova, însă, Nataliei i s-a propus să se reîntoarcă la Chișinău. Natalia Morari a fost reținută pe aeroportul Domodedovo din Moscova, nefiind lăsată să intre în țară.Cei doi soți au rămas în zona de control de frontieră, unde au și petrecut nopatea. Nu li s-a oferit acces la avocat și nu le-au permis vizite ale reprezentanților revistei. Și ziua de 29 februarie la fel au petrecut-o în aeroport, fiind limitați în deplasare și contacte. Pe 1 martie ei s-au reîntors la Chișinău. Pe 5 iunie la Judecătoria din Moscova a fost examinată plângerea Nataliei referitoare la intrarea sa pe teritoriul Rusiei.

În martie 2008, Natalia Morari a depus o plângere la poliția moldovenească cum că ar fi primit telefonic amenințări cu moartea.

Pe 21 august 2008, Nataliei i-a fost refuzată acordarea cetățenia Rusiei, cu motivul – „apeluri la deturnarea orânduirii constituționale a Federației Ruse prin forță și amenințare a securității naționale”. În august 2008 postul de radio Eho Moskvî (Эхо Москвы; în română: Ecoul Moscovei) scria că Natalia a atacat la CEDO statul rus pentru că i s-a interzis intrarea în Rusia.

În 2008—2009 a condus fondul «Think Moldova». A recunoscut că a luat parte la organizarea protestelor din aprilie 2009 de la Chișinău, de după alegerile parlamentare, care pe 7 aprilie au degenerat în dezordini în masă.

O perioadă ea a activat ca prezentator al diferitor emisiuni la Publika TV.

Din 2013 până în decembrie 2014, împreună cu Igor Boțan a moderat emisiunea „Politica”, de pe canalul TV7, iar începând cu martie 2015 a reluat difuzarea emisiunii.

În 2014 Natalia Morari a fost declarată Jurnalistul TV al anului, alături de Speranța State de la Pro TV Chișinău, la Gala Premiilor „Jurnaliștii anului – 2014”, ediția a XX-a, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Din martie 2015 conduce emisiunea „INTERPOL”, cu format de interviuri politice