Mihail Formuzal

Mihail Formuzal (n. 7 noiembrie 1959, satul Beșghioz, raionul Ciadîr-Lunga) este un om politic din Republica Moldova, care din decembrie 2006 și până în martie 2015 a îndeplinit funcția de guvernator (bașcan) al UTA Gagauz Yeri. Din 2011 este președinte al Partidului Regiunilor din Moldova.

 După absolvirea studiilor elementare (1966-1977) la Școala medie din satul natal, a fost înrolat în armată în anul 1977, în cadrul flotei militar-maritime a URSS.

În anul 1979 s-a înscris la Școala Militară Superioară de Artilerie „M.V.Frunze” din orașul Odesa (RSS Ucraineană), ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1983. A activat apoi în cadrul forțelor armate ale URSS în diverse funcții de conducere și în noiembrie 1994 a fost trecut în rezervă, cu gradul militar de maior.

În anul 1995 devine viceprimar al orașului Ceadîr-Lunga. Între anii 1995-1998, a studiat la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. În 1995 a fost ales în funcția de viceprimar, iar în 1999 – primar al orașului Ceadîr-Lungadin cadrul UTA Găgăuzia, fiind apoi reales în anul 2003.[1]

Mihail Formuzal a candidat la alegerile anticipate pentru funcția de Guvernator al autonomiei găgăuze din 6 octombrie 2002, dar datorită prezenței scăzute la urne (de doar 41,43 % dintre alegători), alegerile au fost invalidate. Participă la o nouă rundă de alegeri din 20 octombrie 2002. În urma alegerilor, Gh.Tabunșcic a acumulat 50,99% de voturi, fiind ales ca bașcan, iar Mihail Formuzal obține 43,22% din voturi.

La scurt timp după ce Formuzal devenise principalul concurent al candidatului PCRM la alegerile guvernatorului din 2002, au fost inițiate o serie de persecuții la adresa lui Formuzal, căruia i s-au deschis 8 dosare penale pentru presupuse infracțiuni de natură economice (corupție), comise în calitatea sa de primar de Ceadîr-Lunga. El a respins acuzațiile ca fiind motivate politic.

În anul 2005 a devenit membru al Partidului Popular Republican, fiind ales ca președinte al Consiliului republican al partidului. Este lider al Mișcării obștești “Găgăuzia Unită”, formațiune promotoare a celei mai vehemente și acide critici la adresa Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și a Președintelui Voronin. Partidului Popular Republican acuza guvernarea de atunci din Republica Moldova de uzurparea puterii de stat.

Mihail Formuzal este căsătorit și are trei copii.

Alegerile din 3 decembrie 2006

La data de 3 decembrie 2006, s-au desfășurat noi alegeri pentru funcția de bașcan al UTA Gagauz Yeri. Acestea au avut loc ca urmare a expirării mandatului de patru ani al guvernatorului Gheorghe Tabunșcic.

În cursa electorală pentru alegerea bașcanului au fost înregistrați patru candidați înregistrați ca independenți și anume: bașcanul în funcție al Găgăuziei, Gheorghe Tabunșcic, adjunctul procurorului general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, primarul orașului Comrat, Nicolai Dudoglo și primarul de Ceadâr Lunga, Mihail Formuzal.

Deși a fost susținut de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și de Partidul Agrar din Moldova, beneficiind în plus și de mediatizarea excesivă a candidaturii sale, bașcanul în exercițiu, Gheorghe Tabunșcic, a acumulat în primul tur doar 24,14% din voturile alegătorilor găgăuzi și nu a trecut în turul doi. Pierderea alegerilor s-a datorat slabelor realizări ale bașcanului în cel de-al doilea mandat și izolării tot mai mult a UTA Gagauz Yeri.

În acest scrutin, Formuzal a fost sprijit de alianța partidelor pro-Rusia, Ravnopravie-Patria Rodina. În campania electorală, Formuzal a promis să deschidă reprezentanțe comercial-economice și culturale ale Găgăuziei în Turcia, Rusia, Bulgaria și Ucraina și să pună în aplicare un proiect numit „readucerea acasă a compatrioților”, vizându-i pe găgăuzii care lucrează peste hotare.

Formuzal a insistat asupra fixării în Constituție a dreptului Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își va pierde într-un fel sau altul statutul de subiect al dreptului internațional.

În primul tur al alegerilor, din 3 decembrie 2006, Mihail Formuzal și Nicolai Dudoglo au acumulat 33,89% și respectiv 31,40% din sufragiile alegătorilor. La turul II din 17 decembrie 2006, primarul orașului Ceadîr-Lunga, Mihail Formuzal, a repurtat victoria pentru postul de de bașcan (guvernator) al Găgăuziei cu 56,23% din voturi.

Bașcan al Găgăuziei

Mihail Formuzal, ales în funcția de Guvernator al Găgăuziei, a declarat la 19 decembrie 2006 că intenționează să conlucreze de o manieră constructivă cu autoritățile centrale de la Chișinău, împotriva cărora s-a pronunțat de mai multe ori în timpul campaniei electorale. Formuzal a menționat, de asemenea, că nu va critica sau va da vina pe predecesorii săi, ci va duce la sfârșit toate proiectele începute în timpul mandatului acestora.