Marian Lupu

Marian Lupu (n. 20 iunie 1966, Bălți) este un politician moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând din noiembrie 2013 și anterior între 2009–2010. A deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova între 2005—2009 și 2010—2013 și președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012.

În prezent este președintele Partidului Democrat și președintele fracțiunii parlamentare a PD.[2]

Biografie

Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți, însă, la numai șase ani familia lui s-a mutat la Chișinău. Părinții săi sunt profesori universitari: mama sa predă limba franceză, iar tatăl său, Ilie Lupu preda matematică. 

A absolvit cu medalie de aur Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) din Chișinău (1983). Membru ULCT între 1980- 1988. Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Membru PCUS din 1988 pînă la desființarea acestuia în 1991. Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de Doctor în economie în anul 1991.

Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgând calea de la specialist principal, șef de secție, apoi șef de direcție și în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului de Relații Economice Externe. Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova.

Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996).

La 24 mai 2001 este numit prin Hotărâre de Guvern în funcția de viceministru al economiei. Marian Lupu a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relații Economice Externe și Comerț din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003, este numit prin Decret al președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova.

La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deși nu era membru de partid. La 24 martie 2005 a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 65 de voturi (dintr-un număr de 101). Fiind președinte de Parlament și bucurându-se de o înaltă încredere se hotărăște se intre în PCRM. Ulterior a pledat pentru reformarea și modernizarea partidului, inclusiv prin schimbarea denumirii și transformarea acestuia într-un partid modern, european, de sorginte social-democrată. În 2009 Marian Lupu declara că, la o anumita etapă, între valorile sale personale și cele ale PCRM „exista o compatibilitate dacă nu 100% cel puțin de 90%”.

În urma refuzului Partidului Comuniștilor de a-l propune la funcția de președinte al Republicii Moldova și în urma evenimentelor din 7 aprilie, în anul 2009 Marian Lupu a părăsit Partidul Comuniștilor și a devenit la scurt timp președinte al Partidului Democrat din Moldova, iar după anticipatele din 29 iulie 2009 când PCRM și PDM aveau în sumă 61 mandate (numărul necesar pentru alegerea șefului statului) Marian Lupu a refuzat să facă coaliție cu fostul partid, formând ulterior Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) cu PL, AMN și PLDM.

Pe 30 decembrie 2010, Partidul Democrat (PDM) din nou a dat prioritate Alianței formând așa numita AIE-2 cu PL și PLDM (AMN nu a trecut pragul de 4% la alegeri). Astfel Lupu a dat de înțeles că susține reformele începute de prima alianță și că pledează pentru integrarea europenă a Republicii Moldova. În seara zilei de 30 decembrie Marian Lupu a fost ales de AIE în funcția de președinte a Parlamentului și președinte interimar a Republicii Moldova cu același număr de voturi 57 (din 101).

Pe 25 aprilie 2013 Marian Lupu a fost demis din funcție de președintele al Parlamentului de 76 de deputați. Pentru demiterea lui Lupu au votat deputații comuniști, liberal-democrați, socialiști și unii liberal-reformatori.

Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de „limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova.

În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul Pro TV Chișinău, Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”.

Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească.

Marian Lupu susține ideea privind existența poporului și națiunii moldovenești și faptul că Republica Moldova din punctul de vedere al construcției naționale, al construcției politice reprezintă o entitate distinctă față de România.

Marian Lupu cunoaște limbile franceză, engleză și rusă. Este căsătorit cu Victoria Lupu și are doi copii. Despre Victoria Lupu se spune că este una din cele mai instruite doamne publice din Republica Moldova, ea fiind absolventă a Universității de stat din Rusia „M. Lomonosov”, iar doctorantura și-a făcut-o la Academia de Studii Economice a Moldovei, unde este conferențiar universitar, specialitatea Relații Economice Internaționale. Victoria Lupu deține titlul de doctor în economie și a făcut stagieri în SUA, Franța, România. Ea este autoare a 12 publicații.

Pe 24 iulie 2014 Marian Lupu a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană