John Onoje

John Onoje (n. 15 aprilie 1959) este un activist politic din Republica Moldova. John Onoje a venit la Chișinău din Sierra Leone în 1999, pentru a scăpa de războiul civil din țara sa natală. După ce a trăit ca un refugiat pentru mai mult de un deceniu, el a dobãndit cetățenia Republicii Moldova pe 17 ianuarie 2011. John Onoje militează pentru unirea R. Moldova cu România. Potrivit Amnesty International, el este o victimă a rasismului.

John Onoje, membru al Partidul Național Liberal , protestează frecvent împotriva comuniștilor si a influentei ruse din Moldova. Pe 21 noiembrie 2011, în ajunul vizitei lui Serghei Lavrov la Chișinău, John Onoje a protestat în fața Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova împotriva prezenței Armatei a 14-a.

Pe 9 decembrie 2011, John Onoje a trecut controlul medical la Spitalul Republican, pentru a putea participa în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Moldova. În decembrie 2011, Victor Șelin, lider la Partidul Social-Democrat din Moldova, a declarat la Publika TV că va cere autorităților statului retragerea cetățeniei moldovenești a lui Onoje.

Pe 2 ianuarie 2012, Onoje a protestat în fața Ambasadei Rusiei din Moldova la moartea lui Vadim Pisari și a reproșat lipsa de reacție a autorităților din Chișinău. Pe 3 ianuarie 2012, John Onoje a participat la altă demonstrație în același sens.

După ce pe 18 februarie 2012 John Onoje a protestat contra participanților la manifestarea organizată de PCRM, liderul acestui partid, Vladimir Voronin, i-a adus jigniri publice lui John Onoje, ironizindu-i culoarea pielii. Amnesty International a făcut un apel către procurori și deputații din Parlament ca liderul PCRM să fie pedepsit.

Mai 2016, John Onoje incearca sa supravetuiasca lucrind in piata centrala ca vanzator.