Irina Vlah

Bașcan UTA Găgăuzia

Bașcan UTA Găgăuzia

Irina Vlah (n. 26 februarie 1974, Comrat) este o politiciană și juristă din Republica Moldova, care din 15 aprilie 2015 îndeplinește funcția de guvernator (bașcan) al UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri). Ea este prima femeie care a juns în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze.

Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listelePartidului Comuniștilor.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2014 din Republica Moldova, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, ramânând deputat independent. Și-a motivat gestul prin faptul că PCRM nu s-a apropiat destul de Federația Rusă.

Pe 22 martie 2015 a fost aleasă cu 51,01% din voturi în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, fiind susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor (partid pro-rus aflat în opoziție). Vlah a declarat că în această funcție va încerca să restabilească o relație normală cu autoritățile de la Chișinău, punctând că majoritatea locuitorilor regiunii își dorește relații bune cu Chișinăul.

Pe 15 aprilie 2015 ea a fost învestită oficial în funcția de bașcan, ceremonia având loc în centrul municipiului Comrat.

În data de 30 aprilie 2015 parlamentul a aprobat demisia Irinei Vlah din funcția de deputat, în condițiile incompatibilității funcțiilor de deputat și bașcan și alegerii funcției de bașcan de către Irina Vlah. Mandatul său de deputat în parlament, care aparținea PCRM a fost declarat vacant și apoi atribuit următorului candidat supleant de pe lista PCRM, Inna Șupac, aceasta fiind aleasă formal în calitate de deputat cu validarea mandatului la 11 mai 2015.