Ilan Șor

Ilan Șor (n. 6 martie 1987, Tel Aviv) este un om de afaceri milionar din Republica Moldova, de origine evreiască, care în prezent exercită funcția de primar al orașului Orhei.

Afaceri

Ilan Șor deține mai multe afaceri, printre care compania „Dufremol” (Duty-free) și este patronul clubului de fotbal FC Milsami Orhei. În 2014 a devenit președinte al consiliului de administrare al Băncii de Economii din Moldova, după care și membru al consiliului de administrație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin, Ilan Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. La vârsta de 14 ani a căpătat prima sa mașină, unPeugeot 406.

În 2015, clubul de fotbal Milsami Orhei, patronat de Ilan Șor a devenit în premieră campioană a Moldovei, acesta fiind și primul caz când o echipă dintr-un alt oraș decât Chișinău și Tiraspol câștigă titlul în Republica Moldova.

Cariera politică

Pe 21 mai 2015 Ilan Șor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Orhei din partea mișcării social-politice „Ravnopravie”. A doua zi, pe 22 mai, el a fost eliberat sub control judiciar din arest la domiciliu, ca urmare a unei cereri depuse de avocații săi, pentru ca acesta să se poată implica în campania electorală. Peste câteva zile el s-a lansat în cursa electorală, pe stadionul din Orhei, prezentându-și programul electoral în limba română, chiar dacă el este vorbitor de limbă rusă. La scrutinul din 14 iunie, Ilan Shor a câștigat detașat alegerile cu peste 61,97% din voturi, în timp ce avea statut de învinuit în dosarul Băncii de Economii. A fost învestit oficial în funcția de primar al orașului Orhei la data de 1 iulie 2015.

Viața personală

Din 2011 Ilan Șor este căsătorit cu cântăreața rusă Jasmin și împreună au o fiică pe nume Margarita (n. 2012). Jasmin mai are un băiat, din prima căsătorie, cu Veaceslav Semenduev. În 2005, tatăl lui Ilan, Miron Shor, a decedat. Ilan Shor declarase într-un interviu că cel mai bun prieten al său este Gabi Stati, un alt tânăr milionar din Republica Moldova.

Controverse

În februarie-martie 2015, Ilan Șor a fost audiat de Centrul Național Anticorupție (CNA) în cazul Banca de Economii și Banca Socială. El este bănuit că a semnat un contract prin care suma de 10 miliarde de lei a fost transferată de la Banca de Economii (BEM) către Banca Socială, iar de acolo banii au fost îndreptați spre zonele offshore, unde li s-a pierdut urma.Pe 17 martie 2015 el a fost audiat timp de 8 ore de către ofițerii anticorupție, iar procurorii anticorupție i-au aplicat sechestru pe bunurile personale. Raportul societății de audit Kroll asupra acestor transferuri îl menționează ca principal beneficiar al tranzacțiilor și arată că de la una din firmele de securitate controlate de el a fost furat un autovehicul cu documente esențiale ale Băncii de Economii, principala bancă devalizată prin aceste manevre.