Ghenadie Ciobanu

Ghenadie Ciobanu (n. 6 aprilie 1957, Brătușeni, Edineț) este un compozitor și om politic din Republica Moldova, care a fost Ministru al Culturii al Republicii Moldova (1997 – 2001) și a îndeplinit funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova între 2010 și 2014.A compus simfonii, lucrări scrise pentru ansambluri camerale (instrumentale), creații corale, de muzică pentru teatru și film etc.

A absolvit Facultatea de Pian la Institutul Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova (actualmente Academia rusă de muzică) în anul 1982 și cea de compoziție muzicală la Conservatorului „Gavriil Muzicescu” din Chișinău în 1986.

Ghenadie Ciobanu predă ca profesor universitar la Catedra „Teoria Muzicii și Compoziție” a Academiei de Muzică „G. Musicescu” din Chișinău. De asemenea, este profesor invitat la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria unde în repetate rânduri a susținut cursuri de compoziție și analiză a muzicii contemporane (1992-1995). În anul 1997 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

În afară de activitatea de compoziție și de cea didactică, Ghenadie Ciobanu îndeplinește și o serie de funcții cum ar fi: director executiv al Cursurilor Internaționale de Vară de Compoziție și Interpretare muzicală; Președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova (din 1990) și Președinte al Secțiunii Naționale Moldovenești a SIMC (Societății Internaționale de Muzică Contemporană) (din 1993). A participat în calitate de membru al juriului la diferite concursuri internaționale de compoziție și interpretare. În perioada 24 ianuarie 1997 – 19 aprilie 2001, a fost ministru al culturii în Republica Moldova.

Este fondator și director artistic al Festivalului Internațional „Zilele muzicii noi” la Chișinău precum și fondator al ansamblului de muzică contemporană „Ars poetica”, autor și prezentator al ciclului permanent de emisiuni despre muzica contemporană „Studioul Muzicii Noi” la Radio Moldova.

Creația sa muzicală este foarte apreciată. Ca o recunoaștere a meritelor sale în dezvoltarea culturii muzicale din Republica Moldova, lui Ghenadie Ciobanu i s-a conferit titlul onorific de „Maestru în artă” al Republicii Moldova (1999). În anul 2000 a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comando