Episcopul Marchel

Marchel Mihăescu s-a născut la data de 18 august 1959, în satul Pîrlița din raionul Fălești, într-o familie de țărani moldoveni, primind la naștere numele + patronimicul de Nicolae Vladimirovici Mihăescu. Părinții săi și-au crescut toți cei opt copii în credința ortodoxă. După absolvirea a opt clase, a intrat la Școala Profesională din Bălți, unde și-a finalizat educația secundară și a obținut calificarea de mecanic auto în 1977.

În mai 1978, a fost încorporat pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu în Armata Sovietică și a servit ca șofer într-o trupă de tancuri. După demobilizare, în aprilie 1980, cu binecuvântarea IPS Ionatan Kapolovici, arhiepiscopul Chișinăului și al Moldovei († 1990) a intrat ca frate la Mănăstirea Japca. În august 1981 s-a înscris la studii la Seminarul Teologic din Odessa, ale cărui cursuri le-a absolvit prin susținerea examenelor de diferență în 1985.

La data de 16 septembrie 1985, a fost hirotonit ca diacon necăsătorit de către arhiepiscopul Ionatan. Ulterior, la 3 ianuarie 1988 a fost tuns în monahism de către IPS Serapion Fadeev, mitropolitul Chișinăului și al Moldovei († 1999) cu numele de Marchel, iar la 6 ianuarie același an a fost hirotonit ca ieromonah de către același ierarh.

La 15 octombrie 1990 a fost numit ca paroh al Bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din orașul Rîbnița fără a fi eliberat din postul de inspector și profesor la Seminarul Teologic din Chișinău. În anul 1992, arhimandritul Marchel Mihăescu i s-a adresat public lui Igor Smirnov cu formula de „Excelența Sa, Președintele Republicii Moldovenești Nistrene”, în telegramele și scrisorile lui către liderul transnistrean din timpul războiului din 1992, publicate în revista separatiștilor „Râbnițki Metallurg”.

La data de 26 august 1992, arhiepiscopul Vladimir Cantarean al Chișinăului și întregii Moldove l-a numit pe arhimandritul Marchel Mihăescu în funcția de secretar al Vicariatului Arhiepiscopal din municipiul Bălți. De asemenea, el a participat la asaltul Episcopiei de Bălți din 14 septembrie 1992 a 20 de persoane înarmate aduse de la Rîbnița și conduse de Igor Haidukevici și Aleksandr Tomazenko, cu binecuvântarea IPS Vladimir și cu acordul liderilor separatiști de la Tiraspol. Scopul atacului reședinței episcopale era acela de a-l scoate de acolo pe PS Petru Păduraru, episcopul de Bălți. După alungarea episcopului Petru din reședința episcopală, PC Marchel s-a instalat acolo ca protopop al raionului Bălți din cadrul Eparhiei de Centru.

În anul 1997 el a absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul filialei Bălți a Universității de Administrație și Drept din Moscova.

Episcop de Bălți și Fălești

La data de 6 octombrie 2006, în urma raportului IPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat instituirea a două noi eparhii pe teritoriul Republicii Moldova: Episcopia de Ungheni și Nisporeni și Episcopia de Bălți și Fălești, pentru o mai bună organizare și desfășurare a activității Bisericii Ortodoxe din Moldova. Ca episcop de Bălți și Fălești a fost înaintat și acceptat arhimandritul Marchel Mihăescu, protopop de Bălți. Noua Eparhie de Bălți și Fălești a inclus 84 de parohii din municipiul Bălți și din raioanele Glodeni, Sîngerei și Fălești, iar centrul eparhial a fost stabilit în orașul Bălți.

La 15 martie 2007, episcopul Marchel a fost instalat în scaunul episcopal de către IPS Vladimir în Catedrala „Sf. Ierarh Nicolae” din Bălți.