Chiril Gaburici

Chiril Gaburici s-a născut pe 23 noiembrie 1976, în satul Logănești, raionul Hîncești, RSS Moldovenească, Uniunea Sovietică. Este licențiat în economie, la Universitatea Slavonă din Chișinău.

Din 2008 până în 2012 Chiril Gaburici a fost director al companiei de telefonie mobilă Moldcell (din Republica Moldova), apoi, până în 2014 a fost în funcția de director al companiei de telefonie mobilă Azercell, din Azerbaidjan.

Viața personală

Chiril Gaburici este căsătorit cu Irina și împreună au doi copii.

El cunoaște limbile română, rusă, engleză și franceză.[6] Este pasionat de chitară și sporturi auto. A participat în curse auto profesioniste șiraliuri. Este președintele clubului național de autosport.[6]

Prim-ministru al Republicii Moldova

La 14 februarie 2015 președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care Chiril Gaburici a fost desemnat candidat pentru funcția de prim-ministru. Pe 18 februarie 2015 guvernul format sub conducerea sa, a primit votul de încredere al deputaților din parlament, decizia fiind susținută de 60 de parlamentari. Chiril Gaburici nu este membru de partid. El a ajuns premier fiind susținut de PLDM, PDM și PCRM. Conform acordului Alianței pentru o Moldovă Europeană funcția de prim-ministru i-a fost repartizată PLDM-ului.

Pe 4 iunie 2015 Chiril Gaburici a prezentat raportul de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile.

Peste două zile, în data de 6 iunie, Chiril Gaburici a cerut demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) printr-o scrisoare adresată către președintele țării, președintele parlamentului și către toții deputații, făcută publică pe facebook, amenințând că își va da demisia dacă în termen de 100 de zile cerința nu-i este satisfăcută. 

La 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă, Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, încheindu-și mandatul la nici patru luni de la numire.

La momentul numirii în funcția de premier, Chiril Gaburici deținea trei case de locuit și un apartament în valoare totală de peste 8 milioane de lei. De asemenea, el este posesorul unui Audi TT și a unei motociclete BMW G 650. Conform Ziarului de Gardă, Chiril Gaburici este fondator a trei firme, cu afaceri în: domeniul auto („Halat Auto” SRL, înregistrată pe 15 aprilie 2011), telecomunicații („M-Docs” SRL, înregistrată în martie 2014) și domeniul agricol („Green Property” SRL, înregistrată pe 18 septembrie 2014). Conform declarației sale de avere, pe parcursul anului 2014, Chiril Gaburici a primit un salariu lunar de peste 50 de mii de dolari în calitate de director general al Azercell. În funcția de premier al Republicii Moldova, el ridică lunar un salariu de peste 11 mii de lei.

Controverse

Studii

La sfârșitul lunii februarie 2015, după ce a primit un mesaj anonim cu unele indicii, și, motivați de faptul că în CV-ul oficial al lui Chiril Gaburici nu sunt trecuți anii de studii ci doar numele instituțiilor, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au efectuat o investigație referitoare la studiile acestuia. Astfel, ei au aflat că după absolvirea gimnaziului, Chiril Gaburici a studiat la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul (CRMTC) din Chișinău, deși el nu indicase asta în CV-ul său oficial. Din afirmațiile vicedirectorului instituției respective reiese că Gaburici a studiat la CRMTC în perioada 1992-1995 și a fost exmatriculat, și că acesta ar fi participat la sesiunea de bacalaureat dar nu i-a fost eliberată diploma de BAC. Ziariștii au mai aflat că Chiril Gaburici a absolvit Universitatea Slavonă în anul 2004, la secția cu frecvență redusă, iar la această instituție a ajuns transferându-se de la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), la care se înmatriculase înainte de anul 2000.

Conform aceleiași investigații, în 2009-2011, fiind deja director la Moldcell, la vârsta de 33 de ani, Gaburici și-a făcut masteratul la Universitatea Liberă Internațională din Moldova(ULIM). Ulterior a făcut studii de doctorat la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei (UASM), în bază de contract. Acesta a fost înmatriculat la UASM în 2011, la studii cu frecvență redusă, urmând a studia 4 ani, iar 2015 reprezintă ultimul său an de studii.

Într-un răspuns oficial al Guvernului Republicii Moldova la solicitarea de clarificare a situației, se spune (suplimentar datelor de mai sus) că Gaburici a fost admis la ASEM în anul 1995, iar în anul 1998 s-a transferat la Universitatea Slavonă.

Integritate

Încă de la învestirea în funcție, Chiril Gaburici a numit-o în funcție de consilier principal de stat pe Steluța Andreeva, care anterior a fost administratoarea a trei companii fondate de el. În acest sens, deputatul liberal Valeriu Munteanu făcuse o sesizare în adresa Comisiei Naționale de Integritate pentru a se verifica dacă nu există conflict de interese între cei doi. Membrii CNI au respins sesizarea și au decis că nu există conflict de interese, argumentând că, conflictul de interese presupune o relație de rudenie sau o relație politică.

Tot pe 25 februarie Chiril Gaburici l-a numit în funcția de director general al Biroului Relații Interetnice pe Oleg Babenco, care este președintele Consiliului de Fondatori al Universității Slavone și din 1997 până în 2001 a deținut funcția de rector al Universității Slavone, perioadă în care acolo și-a făcut studiile Chiril Gaburici. Numirea lui Babenco în această funcție a fost contestată și criticată dur de același deputat liberal Valeriu Munteanu. A doua zi, pe 26 februarie, Oleg Babenco și-a dat demisia din propria dorință.[42][43]

La mijlocul lunii martie, în funcția de consilier pe finanțe al lui Chiril Gaburici a fost numit Natan Garștea, care este finul său.În subordinea lui Gaburici mai este un alt fin al său, Eduard Bănăruc, care, însă, se afla de mai mult timp în funcția de secretar general adjunct al guvernului. În 2013, Bănăruc, a fost audiat într-un dosar de corupție, iar în urma perchezițiilor de la guvern, ofițerii CNA au găsit în biroul său peste 40 de mii de dolari, 1.500 de euro și aproape 25 de mii de lei. Atunci, Bănăruc declara că nu este vinovat și că va ataca CNA în instanța de judecată pentru denigrare.

Declarații privind Protestele de la Chișinău din 2009[modificare | modificare sursă]

Despre faptul că la 7 aprilie 2009 a fost întrerupt internetul în rețelele de comunicare, Gaburici a afirmat imediat după investirea sa ca prim-ministru că „Nu a fost deconectată rețeaua (Moldcell). Nu a fost stopată. Rețeaua a funcționat. Atunci când este suprasolicitată se înregistrează anumite pene în rețea”. Cu toate acestea Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind evenimentele din aprilie 2009 precizează că Moldcell și-a a suspendat serviciile sale în mod intenționat.