Proprietarii televiziunilor din Moldova: Miliardari americani, afacerişti locali, bănci din Rusia şi milionari de la Tiraspol

Economic, Investigații Jurnalistice

Cele mai importante posturi TV din Moldova se află sub controlul unor oameni de afaceri şi politicieni locali, dar sunt şi televiziuni controlate de cele mai mari bănci de la Moscova, sau cu proprietari de la Tiraspol.

Mai mulţi oameni de afaceri şi politicieni şi-au declarat zilele trecute proprietăţile pe care le deţin în domeniul audiovizualului. Alţi însă întârzie să facă publică informaţia.

Proprietarii au fost obligaţi să facă publică informaţia

Aceasta chiar dacă Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat că „potrivit noilor modificări la Codul audiovizualului, prevăzute de Legea privind transparenţa proprietăţilor mass-media, radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să plaseze pe site-urile lor lista cu numele proprietarilor beneficiari, datele privind cota lor de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului, numele realizatorilor, producătorilor de programe sau de emisiuni”.

Totodată, radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să publice descrierea structurii proprietăţii, organigrama şi capitalul radiodifuzorului, sursele de finanţare a serviciului de programe şi informaţii privind realizarea concepţiei serviciului de programe pentru anul de activitate precedent.

Plahotniuc şi-a legalizat statutul de cel mai mare proprietar de mass-media din Moldova

Noile reglementări prevăd că în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Audiovizualului (1 noiembrie 2015), adică până la 10 noiembrie, radiodifuzorii privaţi care deţin licenţă de emisie sunt obligaţi să publice informaţiile şi să le furnizeze CCA, care, în termen de 15 zile calendaristice le va publica pe pagina sa web.

„Au fost depuse în termen 88 de declarații, 39 posturi de radio și 49 de televiziune. Nu au fost depuse în termen 32 de declarații. Noi analizăm aceste declarații. Cei care nu au prezentat în termen vor fi sancționați”, a declarat Dinu Ciocan, preşedintele CCA.

Proprietarii principalelor posturi TV din Moldova

Plahotniuc, Lucinschi şi Ţopa

Mold-Street a realizat o documentare a informaţiei făcute publice şi a celei nedeclarate privind structura de proprietate a celor mai importante posturi TV din Moldova. Ne-am limitat deocamdată la TV pentru că studiile de piaţă  arată că cea mai mare parte din populaţie se informează anume din aceste surse de informare.

Astfel cele mai multe posturi TV sunt deţinute de milionarul Vlad Plahotniuc. Potrivit declaraţiei prezentate de către compania General Media Group Corp, aceasta deţine posturile Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, iar singurul acţionar al acesteia este Vlad Plahotniuc. Totodată, Plahotniuc mai deține și posturile de radio – Publika FM, Muz FM şi Maestro FM.

Şi Jurnal TV a făcut publică declarația pe site-ul oficial. Potrivit documentului, proprietarul/beneficiarul postului de televiziune Jurnal TV este Victor Ţopa. Omul de afaceri deţine această televiziune prin intermediul firmei germane Rheinstein Media Management Germany GMBH, care este fondatoare a Jurnal de Chişinău Plus SRL.

Rheinstein Media Management Germany GMBH mai este fondatoare la alte patru firme din domeniul media din Moldova.

Și Realitatea TV a publicat declarația depusă la CCA cu informația privind beneficiarul final al postului. Potrivit documentului, beneficiarul final al Realitatea TV este Dumitru Țîra. Oficial postul Realitatea este deţinut de HB Media SRL, care are fondator MMDT SRL, care la rândul ei este deţinută de MDT Business SRL. Abia la ultima Dumitru Ţîra apare ca fondator.

Deputatul Chiril Lucinschi declară că deţine 100% din Analiticmedia-Grup, companie care este proprietarul postului TV7. Parlamentarul mai declară că deţine 100% din Bravo TV SRL care deţine drepturile şi licenţa de emisie pentru postul de televiziune TNT Bravo

Miliardar din SUA, beneficiar la PRO TV 

La PRO TV Chişinău şi Acasă în Moldova situaţia este mai dificilă. Postul a prezentat o informaţie precum că proprietar/beneficiar sunt un şir de companii offshore, ceea ce la făcut pe preşedintele CCA, Dinu Ciocan, să afirme că postul TV, ar putea fi sancţionat pentru neprezentarea numelui beneficiarului companiei, așa cum cere legislația.

Deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Pro TV şi Acasă în Moldova este societatea PRO Digital SRL, a cărei unic fondator este compania CME Media Enterprises B.V. din Olanda. Acționarii CME Media Enterprises BV (Olanda) sunt Central European Media Enterprises N.V. (Curacao) – 99,9995% şi Central European Media Enterprises II B.V. (Curacao) – 0,0005%.

La rândul ei Central European Media Enterprises N.V. (Curacao) este deţinută de Central European Media Enterprises Ltd. (Bermuda), iar Central European Media Enterprises II B.V. (Curacao) este deţinută 100% de Central European Media Enterprises N.V. (Curacao).

În acelaşi timp Central European Media Enterprises Ltd. (Bermuda) este o companie publică listată la bursa NASDAQ şi la Bursa de Valori de la Praga. Acţionarii principali sunt miliardarul american Ronald Lauder (SUA) – 39,10% şi gigantul Time Warner Inc. (SUA) – 39,10%.

Potrivit romaniacurata.ro, Ronald Lauder controlează 70,41% din drepturile de vot în cadrul Central European Media Enterprises Ltd. în baza unui acord de reprezentare încheiat cu Time Warner Inc, cea mai mare companie media din SUA.

Postul Naţional 4 (N 4) are 3 beneficiari. Este vorba despre Alexandru Sîrbu, care deţine 80% din acţiuni, iar Andrei Borşevici şi Eugeniu Sârbu câte 10% din compania Selectcanal TV SRL, deţinătoarea licenţei. De notat că Alexandru Sîrbu mai este şi unul dintre fondatorii operatorului de cablu Sun Comunications.

Cele mai mari două bănci din Rusia prezente pe piaţa media

O prezenţă majoră în spaţiul mediatic are postul RTR Moldova, care ocupă locul 2-3 după audienţă în Republica Moldova, după Prime TV. Potrivit ultimelor date publicate de CCA TV-Comunicatii Grup SRL este firma ce deţine licenţa pentru acest post TV.

TV-Comunicatii Grup are trei fondatori, Rosmediakom (50%), Valentina Steţco (25%), SB Grup Media SRL (25%).

Rosmediakom este un parteneriat necomercial pentru organizarea şi managementul proiectelor media şi comunicaţii în masă din Rusia. Potrivit datelor din registrul comercial Rosmediakom are trei fondatori: Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, Vneshekonombank, a doua ca mărime bancă din Rusia şi VGTRK, compania de stat de televiziune din Rusia.

Ceilalţi doi fondatori ai TV Comunicaţii-Grup sunt Valentina Steţco – o femeie de afaceri care mai deţine şi Nova-TV Grup, şi SB Grup Media SRL firmă ce are fondatori pe Galina Sîrbu şi Oxana Borşevici, rudele fondatorilor de la Naţional 4.

Alte conexiuni cu Rusia

Un alt post tv cu conexiuni ruseşti este REN Moldova, proprietar al căruia este Teleproiect SRL şi care se ocupă de retransmisiunea emisiunilor postului REN TV din Rusia. Teleproiect SRL are ca fondator Agenţia de Televiziune Intermedia SRL, deţinută de Veaceslav Fiodorov. Denumirea AT Intermedia este identică cu cea a unei astfel de structuri de la Moscova, controlată de societatea pe acţiuni SEK, care este o companie ce aparţine Societăţii Ruse pentru Drepturi de Autor.

Şi Accent TV, post de televiziune apropiat de Partidul Socialiştilor are conexiuni cu capitalul din Rusia. Proprietar al postului este Telesistem TV SRL, care are ca fondator compania rusească Media Invest Service. La ultima unic fondator apare Vadim Ciubara, nume ce coincide cu cel al unui membru al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Unul dintre cele mai mari holdinguri media din Rusia închide televiziunea din Moldova

La STS Mega, post ce retransmite emisiunile STS TV din Rusia, fondator este compania Teledixi SRL. Aceasta are în calitate de proprietari CTC Media Inc din SUA cu 51%, care este de fapt o companie de televiziune din Rusia. Alte 49% din Teledixi sunt deţinute de omul de afaceri din Moldova Dan Lozovan, care mai apare ca fondator şi la postul Super TV, prin intermediul Media Internationanl SRL, dar şi a numeroase posturi de radio.

Anterior despre Dan Lozovan s-a scris că ar deţine şapte posturi de radio, ceea ce ar fi o încălcare de către CCA a legislaţiei cu privire la protecţia concurenţei. O investigaţie a Consiliului Concurenţei nu a depistat încălcări.

Cele două televiziuni afiliate lui Shor

Şi milionarul Ilan Shor ar sta în spatele a două posturi TV: Euro TV şi Alt TV. Acestea au fost preluate în septembrie 2014 de firma Media Resurse SRL, a cărui fondator este Klassika Media SRL. Brandul Klassika este de zeci de ani asociat cu numele lui Shor.

Aici însă fondator apare ziarista Rita Ţvic, care mai deţine şi compania Noutăţi din Rusia SRL. Numele Ritei Ţvic apare şi în raportul Kroll privind fraudele de la cele trei bănci. Astfel ea a devenit acţionar la una dintre cele trei bănci ce ar fi făcut parte din Shor Holding: Unibank  cu un pachet de 4,61% pe care l-a cumpărat în 2012 în baza unor fonduri primite de la firma Harrogate Consulting LLP.

Proprietar al postului de televiziune TVC 21 este compania de televiziune Cotidian SA, care declară că are doi beneficiari: Irina Conoval (50%) şi Vadim Denisov (50%).

A cui este Vocea Basarabiei

Printre instituţiile care nu au prezentat informaţii la CCA despre proprietari este şi postul TV Vocea Basarabiei, care are ca fondator Canal-X SRL din Briceni, a cărei proprietar este Igor Cijov. Acesta apare ca administrator al firmei Caravita Co SRL, deţinută de Vladimir Rusu, nepotul expremierului Vlad Filat, aflat acum în arest fiind acuzat de fraudă bancară şi luare de mită.

Anterior, unul dintre cofondatorii postului TV şi celui radio, Valeriu Saharneanu, a declarat că acestea au fost preluate abuziv de către fostul premier Vlad Filat.

Milionar de la Tiraspol fondator de televiziune la Chişinău

Printre fondatori de televiziune în Moldova găsim şi milionari de la Tiraspol. Este vorba MBC, post de televiziune specializat în domeniul businessului şi care este administrat de exministrul Apărării Valeriu Pleşca. Proprietar al MBC este firma SG Media 1 SRL, care are în calitate de fondatori pe Steaua-Grup SRL (50%) şi Seymur Akhunzada (50%).

Seymur Akhunzada, între Evgheni Şevciuc şi Talgat Baitaziev la întâlnire cu investitori arabi: Foto: eshevchuk.ru

Steaua-Grup este deţinută de familia lui Valeriu Pleşca. Cât despre Seymur Akhunzada, acesta activează mai mult în regiunea separatistă unde este mâna dreaptă a milionarului cazah Talgat Baitaziev, care a preluat Uzina Metalurgică de la Râbniţa şi care este un partener de afaceri cu liderul separatist Evgheni Şevciuc.

Seymur Akhunzada este în prezent preşedintele Consiliului băncii Ipotecnii de la Tiraspol şi director-adjunct al Uzinei Metalurgice de la Râbniţa.

Mai adăugăm că în Republica Moldova există două posturi publice de televiziune. Este vorba de Moldova 1, gestionată de Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” şi TV Găgăuzia, gestionată de Compania Publică “Găgăuziya Radio Televizionu”.

Vlad Plahotniuc deţine Prime şi alte trei televiziuni

Vlad Plahotniuc deţine Prime şi alte trei televiziuni (Foto: all.md)

Chiril Lucinschi la şedinţa Consiliului de Observatori ai televiziunii publice

Chiril Lucinschi la şedinţa Consiliului de Observatori ai televiziunii publice (foto trm.md)Rita Ţvic alături de Ilan Shor şi Vladimir Novosadiuc

Rita Ţvic alături de Ilan Shor şi Vladimir Novosadiuc (foto: facebook.com)

Ronald Lauder este beneficiarul final la PRO TV Chişinău

Ronald Lauder este beneficiarul final la PRO TV Chişinău (Foto: wikimedia.org)

Dan Lozovan este fondator la două posturi TV

Dan Lozovan este fondator la două posturi TV (foto: Vipmagazin.md)

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *