PREŞEDINTELE JUDECĂTORIEI RÂŞCANI A FOST IERTAT DE CNI PENTRU CĂ ŞI-A PROMOVAT CUMNATA ŞI NEPOTUL

Justiție

Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.

CNI a pornit un control pe numele lui Oleg Melniciuc în luna noiembrie anul trecut, în baza reportajului Legea rudelor în judecătoria Râşcani”, difuzat de Jurnal TV, şi tot atunci acest caz a fost discutat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În acea şedinţă, magistratul a recunoscut că a greşit şi în aceeaşi zi şi-a concediat cumnata.

Moldova Curată a intrat în posesia ordinelor de angajare şi de transfer a rudelor lui Oleg Melniciuc. Astfel, cumnata sa, Ludmila Bobeico, a fost angajată în funcţia de grefier la 10 iulie 2014, prin ordinul preşedintelui interimar al Judecătoriei Râşcani, Serghei Papuha. În acea perioadă, Oleg Melniciuc se afla în concediu.

La doar patru zile de la angajare, Papuha a transferat-o pe Ludmila Bobeico din funcţia de grefier cu jumătate de normă salarială, în cea de specialist principal în Serviciul de monitorizare şi relaţii cu publicul al Direcţiei generalizare şi sistematizare a practicii judiciare şi relaţii cu publicul, această poziţie fiind vacantă în acea perioadă.

Însă la 1 august 2014, Oleg Melniciuc a transferat-o pe cumnata sa din nou în funcţia de grefier, iar la 1 octombrie i-a dat, prin ordin, o normă întreagă, stabilindu-i şi un grad mai mare de salarizare.

Nepotul lui Melniciuc, de la şofer la administrator de calculatoare

În cazul nepotului său, preşedintele judecătoriei Râşcani a procedat la fel. Astfel, în luna mai 2014 Andrei Melniciuc, care lucra aici şofer pe vremea când Oleg Melniciuc încă nu era preşedinte de instanţă, a fost angajat prin cumul în funcţia de administrator superior al reţelei de calculatoare, cu jumătate de normă salarială. În luna august Andrei Melniciuc a fost demis, ordinul fiind semnat tot de unchiul său.

Chiar dacă Oleg Melniciuc a semnat ordine de transfer şi de angajare a rudelor sale, adică aflându-se în conflict de interese, CNI a clasat acest caz, motivând că Oleg Melniciuc a soluţionat aceste conflicte de interese.

Subiectul a fost discutat din nou la şedinţa CSM la 9 februarie 2015, după ce CNI a clasat cazul. “În şedinţă, membrii CSM au fost informaţi despre actul CNI şi deoarece cazul a fost clasat, acest subiect nu va mai fi discutat”, a declarat pentru Moldova Curată Ioana Chironeţ, şefa aparatului CSM.

Melniciuc: “Dacă în ţara Moldovei singura problemă care a rămas este că Melniciuc şi-a angajat cumnata – grefieră şi nepotul – şofer, atunci eu sunt foarte fericit”

Magistratul a explicat pentru Moldova Curată că a făcut aceste angajări din lipsă de specialişti calificaţi. “Nu cred că funcţia de şofer, pe care o avea băiatul, are aşa mare valoare. Nu găsesc şofer care să lucreze permanent cu un salariu de până la o mie de lei. Aduceţi-mi, vă rog, un şofer, un membru al familiei sau un prieten, eu azi după prânz semnez acest ordin de angajare”, a spus Oleg Melniciuc. El a adăugat că ulterior l-a trecut în funcţia de administrator al reţelei de calculatoare tot din cauză că nu avea o altă candidatură. “El avea studii în domeniu şi era necesar un astfel de specialist. Eu şi acum am acest post vacant. Băiatul acesta nu era o persoană angajată formal. El îşi făcea lucrul”, mai susţine Melniciuc.

Preşedintele instanţei a recunoscut că a greşit şi afirmă că ar fi plătit amenda, dacă ar fi fost găsit vinovat: „Chiar dacă CNI nu clasa cazul şi CSM intenta o procedură disciplinară, aş fi fost sancţionat, care-i problema? În nota informativă transmisă la CNI am menţionat că sunt gata să fiu sancţionat, inclusiv contravenţional. Nici o problemă. Plăteam amenda de şase mii de lei în termenul stabilit şi astfel sancţiunea era redusă în jumătate. Oricine poate greşi. În zece ani de activitate nu am avut intentată nici o procedură disciplinară, dar odată şi odată am greşit. Dar nu am avut un interes material. Eu înţeleg dacă aceste rude erau angajate în funcţii mai mari, ca şef de secretariat sau asistent judiciar, unde salariul este mai mare, însă un simplu grefier sau şofer… Dacă în ţara Moldovei singura problemă a rămas aceea că Melniuciuc şi-a angajat cumnata – grefieră şi nepotul – şofer, atunci eu sunt foarte fericit”.

Mariana Kalughin: “CNI a greşit”

Experta anticorupţie Mariana Kalughin este de părere că membrii CNI au greşit atunci când au decis să claseze cazul. „Chiar dacă acele persoane care au fost angajate în situaţie de conflict de interese nu mai activează în instituţie, oricum situaţia de angajare şi de transfer a existat. Aici CNI urma să constate acestă încalcare de nedeclarare a conflictului de interese, dar şi de emitere a unor acte administrative în conflict de interese. Cred că CNI a greşit. Situaţia este îngrijorătoare, deoarece acest subiect al declarării este judecător, iar în baza actului CNI, el a fost scos de sub presiunea legii, fără ca CSM să mai poată intenta o procedură disciplinară pe numele magistratului”, a explicat Mariana Kalughin.

În replică, vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, spune că decizia de a clasa cazul a fost argumentată prin faptul că Oleg Melniciuc şi-a concediat rudele înainte să fie iniţiată procedura de control.

Menţionăm că membrii CNI au mai luat decizii similare, când subiecţii declarării au semnat ordine de angajare sau de transfer în situaţii de conflict de interese. Două dintre aceste cazuri au fost mediatizate şi de Moldova Curată. În primul era vorba despre şefa Direcţiei pentru Statistică din raionul Ocniţa, care şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii. În celălalt caz, era vizată şefa Direcţiei finanţe de la Consiliul raional Cahul, care şi-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi mama s-a transferat într-o altă direcţie.

În ambele situaţii CNI a clasat cazurile, argumentând că sitaţia de conflict de interese a fost soluţionată prin concediere şi, respectiv, prin transfer.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *