Plahotniuc şi-a legalizat statutul de cel mai mare proprietar de mass-media din Moldova

Economic

Vlad Plahotniuc este oficial proprietar al celui mai mare grup media din Republica Moldova. Aceasta după ce a fondat în această săptămână două firme noi: General Media Group Corp. şi Radio Media Group Inc., pe care au fost trecute patru televiziuni şi trei posturi de radio.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a fost anunţat despre modificări de către Petru Jelihovschi, managerul General Media Group Corp., iar în şedinţa de astăzi membrii CCA au luat act de această informaţia. Cele patru televiziuni sunt: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3. Posturile de radio: Publika FM, Muz FM şi Maestro FM.

De notat că cele patru posturi TV au acoperire naţională şi deţin o cotă de circa 70% din piaţa TV a Republicii Moldova.

Firmele au fost fondate la 10 noiembrie, termenul-limită prevăzut de lege pentru declararea adevăraţilor proprietari. În cazul ambelor, omul de afaceri deţine cota de 100%. Companiile au acelaşi sediu: strada Ghioceilor 1 din Chişinău (pe teritoriul complexului Moldexpo), acolo unde se află şi trustul General Media Group din care fac parte televiziunile şi posturile de radio, pe care controversatul om de afaceri, le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore.

Businessmanul a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor.

Potrivit noilor prevederi, în termen de zece zile de la intrarea în vigoare, radiodifuzorii privați au fost obligați să facă publică lista cu numele proprietarilor beneficiari şi datele privind cota lor de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului, numele realizatorilor, producătorilor de programe sau de emisiuni.

General Media Group Corp. este administrată de Petru Jelihovschi. Capitalul social subscris este de 42 de milioane de lei. Radio Media Group Inc. este administrată de Victoria Bucătaru, capitalul social subscris al firmei fiind de cinci milioane de lei. Obiectivele de activitate declarate ale celor două companii sunt identice: emisie pentru difuzarea serviciilor de programe pe cale radioelectrică terestră şi prin orice alte mijloace de telecomunicaţii decât cele radioelectrice terestre; activităţi ale agenţiilor de publicitate; producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; consultanţă pentru afaceri etc.

Investigație: Imperiul imobiliar a lui Vlad Plahotniuc, cu Finpar în frunte

Milionar controversat, raider, proprietar de bănci şi partide, mogul de presă, oligarh, păpuşar sunt doar câteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc în ultimii cinci ani.

Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circulă multe legende, inclusiv că aceasta s-ar situa între 300 de milioane şi un miliard de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.

O investigaţie realizată de RISE Moldova a arătat că Vlad Plahotniuc deţine un veritabil imperiu imobiliar în Moldova, controlat prin intermediul Finpar Invest, una dintre cele mai mari companii imobiliare din Moldova.

 

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *