Oferte „anormal de scăzute” pentru convorbirile telefonice ale deputaţilor

Economic, Politic

Eşec pentru compania Moldcell într-un litigiu contra Orange Moldova în cazul unei presupuse politici de dumping pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă.

Consiuliul Concurenţei anunţă că nu a depistat încălcări a legislaţiei şi a dispus pe 18 ianuarie 2016, încetarea investigaţiei iniţiate contra Orange Moldova la cererea Moldcell, privind „ofertele anormal de scăzute” la un concurs pentru prestarea de servicii de telefonie mobilă angajaţilor şi deputaţilor, desfăşurat de Aparatul Parlamentului în decembrie 2010.

Investigaţia  a durat cinci ani 

Cinci ani în urmă pe 22 februarie 2011 compania Moldcell a depus la Agenţia Naţionale pentru Protecția Concurenței (ANPC), în prezent Consiliul Concurenţei o cerere în care au fost reclamate acţiunile Orange Moldova „privind prezentarea unei oferte anormal scăzute în cadrul concursului pentru achiziţionarea serviciilor de telefonie mobilă, desfăşurat de Aparatul Parlamentului pe 27 decembrie 2010″.

Potrivit Autorităţii în cadrul investigaţiei ce a durat aproape cinci ani „a fost examinat atât comportamentul Orange Moldova, Moldcell, cât și Moldtelecom, întrucât toate trei întreprinderi au practicat oferte comparabile în cadrul unor concursuri similare cu cel desfășurat de Aparatul Parlamentului”.

Totodată, nu a fost constatată aflarea Orange Moldova în situație dominantă pe piețele relevante definite în cadrul investigației în perioada de timp supusă examinării.

„Oferta reclamatului, examinată în cadrul prezentei investigații, a avut ca obiect prestarea serviciilor de telefonie mobilă cu amănuntul Aparatului Parlamentului pe perioada anului 2011. Astfel, Consiliul Concurenței a examinat per ansamblu rentabilitatea ofertei, integrând toate veniturile care au fost generate de oferta propusă de către Orange Moldova la licitația desfășurată de Aparatul Parlamentului.

În urma calculului rentabilității, bazat pe costurile medii totale, utilizând datele privind consumul de intrare și ieșire generat de abonații conectați de reclamat ca urmare a câștigării procedurii de achiziţie publică, s-a constatat că Orange Moldova a obținut profit în urma prestării acestor servicii. Astfel, nu s-a constatat tendința Orange Moldova de a suporta pierderi deliberate, în scopul de a-și elimina concurenții de pe piața prestării serviciilor de telefonie mobilă cu amănuntul pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.

Nu au fost descoperite probe suficiente

În motivarea deciziei sale Autoritatea mai precizează a decis încetarea investigației cazului „deoarece pe parcursul desfăşurării acesteia nu au fost descoperite probe suficiente privind încălcarea prevederilor art. 6 lit. g) din Legea nr. 1103-XIV din 30.06.2000 cu privire la protecţia concurenţei care ar justifica aplicarea de măsuri corective sau sancţiuni”.

Înfrângere pentru Moldtelecom. Consiliul Concurenţei nu a depistat concurenţă neloială în promoţiile Orange

De notat că potrivit datelor Agenţiei Achiziţii Publice în perioada 2011-2014 Orange a câştigat trei licitaţii de prestarea serviciilor de telefonie mobilă pentru Parlament. Valoarea acestora este ceva mai mare de 300.000 de lei. La o cifră de afaceri de circa trei miliarde

În aceeaşi perioadă Moldcell a câştigat în special licitaţii pentru prestarea de servicii de telefonie pentru instituţii precum Vama, Armata, Poliţie etc.

Ce servicii a solicitat Aparatul Parlamentului

Litigiu pentru convorbirile deputaţilor

Litigiu pentru convorbirile deputaţilor (Foto: protv.md)

 

Consiliul Concuenţei nu a găsit probe care ar arăta practici de dumping din partea Orange

Consiliul Concuenţei nu a găsit probe care ar arăta practici de dumping din partea Orange

Foto: competition.md

Materiale pentru descărcare - disponibile utilizatorilor înregistrați. Înregistrează-te gratuit aici.

PDF APD

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *