ODIHNA copiilor și „AFACEREA” unui fost viceministru

Învățământ, Social

Interese // Tabără reprezentată de fostul viceministru al Educației, Valentin Crudu, a câștigat aproape un milion și jumătate de lei, bani publici, pentrua „învia” o instituție vânată de un agent economic

Un drum de țară din preajma satului Bălăbănești, situat la câțiva kilometri de Vadul lui Vodă, se oprește într-o poartă sprijinită de un panou care anunță Tabăra „Luceafărul”. Deși toată infrastructura „trădează” vremuri îndepărtate, pe panou a fost desenat, de curând, și steagul Uniunii Europene. Condițiile de aici sunt, însă, departe de cele din Vest.

Nereguli în 2011

De ieri, Tabăra „Luceafărul” a primit câteva sute de copii în primul schimb, deși instituția nu a activat în ultimii doi ani. Și asta după ce, în 2011, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (actualul Centru Național Anticorupție – n.r.), împreună cu Centrul Național de Sănătate publică, au efectuat controale la mai multe tabere de odihnă de la Vadul lui Vodă, printre care și „Luceafărul”. În majoritatea taberelor au fost depistate abateri legate de condiţiile de trai, odihnă şi securitate.
Peste 1,4 milioane de lei, bani publici

Valentin Crudu, fostul viceministru al Educației, demis anul trecut pentru nereguli depistate în activitate, recunoaște că această tabără nu oferă cele mai bune condiții copiilor pentru odihnă, că instituția necesită investiții, dar aceste lucruri nu au împiedicat autoritățile să repartizeze aici 1050 de bilete de odihnă pentru vara 2014. Costul unui bilet cerut de Tabăra „Luceafărul” este de 1 360 de lei.

Oficial, numele lui Valentin Crudu nu apare în actele legate de această tabără. Directorul de la „Luceafărul”, Ecaterina Semcencov, fostă angajată a Ministerului Educației până în primăvara anului curent când s-a pensionat, recunoaște că „Valentin Crudu este un fel de administrator aici, eu am lucrat în direcția dumnealui la minister, acum nu suntem văzuți acolo și lucrăm aici, împreună”. Semcencov ne convinge că la „Luceafărul” este „extrem de frumos, copiii stau câte doi sau trei în odaie, avem două bazine” etc.

Soția, responsabilă de odihna copiilor

În cele zece zile ale primului schimb care a demarat ieri, aici se vor odihni 150 de copii trimiși cu bilete de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și alți o sută – cu bilete de la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău. În total, ministerul i-a oferit acestei tabere 550 de bilete, iar direcția municipală – 500 de bilete de odihnă în această vară. Tabăra are o capacitate de 350 de locuri pe schimb.

Am telefonat în anticamera direcției municipale și, pentru că directorul general Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb era într-o ședință, am solicitat să vorbim cu cineva responsabil de odihna copiilor de la instituție. Am fost direcționați către șefa Secției educație și tineret, Larisa Crudu. Funcționara nu este altcineva decât… soția lui Valentin Crudu (!). Aceasta ne-a spus că trebuie să vorbim cu vicedirectorul instituției, Valentina Cujbă, pentru a afla ce ne interesează.

„Ne-au convenit condițiile”

De la doamna Cujbă aflăm că, în acest an, Consiliul Municipal Chișinău a alocat 27 de milioane de lei pentru odihna și întremarea copiilor, trei milioane dintre care au fost cheltuite pentru reparațiile de la tabere. În total, în taberele cu care lucrează Direcția și instituțiile subordonate se vor odihni 19 500 de elevi. Șase mii de bilete au fost acordate gratuit.

Pentru a contracta servicii, Direcția a organizat o licitație la care au participat 15 companii. Dintre acestea, instituția de pe str. Mitropolitul Dosoftei a ales patru tabere, printre care și „Luceafărul”„administrat” de Crudu. „Ne-au convenit condițiile lor”, explică Valentina Cujbă, accentuând însă că nici dânsa, nici doamna Crudu nu au avut nicio treabă cu licitația.

„Se spunea că tabăra dlui Crudu va lua mai multe bilete”

Reprezentanții unor companii care au participat la licitație acuză responsabilii de la Direcție că nu ar fi fost tocmai corecți atunci când au făcut alegerea și că s-a făcut trafic de influență. „Din start știam câștigătorii. Se vorbea pe coridoare. La început se spunea că tabăra dlui Crudu va lua mai multe bilete, dar cred că le-a fost rușine, că acolo condițiile sunt într-adevăr proaste, și au mai scăzut”, ne-a declarat angajatul unei alte tabere de odihnă care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, fiindcă „tabăra noastră va mai participa la licitații”.

„E adevărat că la noi condițiile nu sunt atât de bune ca la taberele care aparțin Sindicatelor, dar este important ca această tabără să funcționeze. Dacă o să fie interesantă, o să fie cumpărată și noul proprietar o să investească, astfel încât să avem încă o tabără frumoasă pe dealul de la Vadul lui Vodă”, ne spune Valentin Crudu. Acesta ne explică faptul că tabăra a aparținut SA „Carmez”, iar noua conducere a acesteia a dat în arendă instituția unui SRL condus de Oleg Ling, cu posibilitate de răscumpărare a acesteia. „Nu activez acolo, dar sunt reprezentantul companiei care vrea să cumpere tabăra”, recunoaște fără ocolișuri Crudu.

Reprezentantul companiei care vrea să cumpere tabăra

Chiar dacă este printre câștigătorii licitațiilor de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și de la Direcția generală educaţie, tineret şi sporta Consiliului municipal Chişinău, și fostul viceministru are ceva de comentat. „Soția mea nu are nicio treabă cu odihna copiilor. Da, poate nu avem condiții atât de bune, dar avem toate actele în ordine. Chiar dacă în decizia CMC era specificată suma de nu mai puțin de 84 de lei pentru alimentația unui copil pe zi, au câștigat și unii care au oferit 70 de lei. În plus, noi avem un teren de 4,5 ha, în timp ce altele abia dacă au un ha pe care să se plimbe copiii”, zice Crudu.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *