Nobil Air a devenit oficial Classica Air

Economic

Celebra compania aeriană Nobil Air, nu mai există. Aceasta şi-a schimbat denumirea în Classica Air, fapt confirmat şi de datele de la Camera Înregistrării de Stat. Motivele aceste schimbări nu au fost anunţate, dar cel mai probabil că pentru a evita asocierea numelui acesteia cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

Cum a evoluat structura de proprietate

Compania Nobil Air a fost fondată pe 6 octombrie 2003, cu un capital social de 500.000 lei (suma minimă necesară pentru o întreprindere ce pretinde certificat de operator aerian), drept sediu fiind indicat un apartament de pe bulevardul Mircea cel Batran 3. În calitate de fondator unic figura Vera Morozan (sora lui Vlad Plahotniuc), iar ca administrator – Gheorghe Găluşcă (deţine şi în prezent această funcţie).

Peste un an compania îşi schimbă denumirea în Întreprinderea cu capital strain (ICS) „Nobil Air” SRL, în legatură cu preluarea acesteia de SKYWINGS ALLIANCE Limited din Marea Britanie. Ultima nu mai este activă din anul 2012.

În 2013 proprietar al Nobil Air apare deja firma locală Air Clasica, însă rămâne acelaşi administrator din perioada Plahotniuc, Gheorghe Găluşcă.

La rândul său, Air Clasica este fondată de firma Wester Alliance LLP, cu sediul în Marea Britanie, şi care potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă a fondat în 2012 şi 2014 alte două SRL-uri, „Airklassika Group” şi „Air Handling”, ambele administrate de Egor Ertagaev.

Firma Airklassika Group, care are acelaşi fondator ca şi Classica Air, are adresa pe str. Tighina, 12, acolo unde până nu demult îşi aveau sediul mai multe firme, toate ale omului de afaceri Ilan Shor, printre care compania de asigurări Klassika Asigurări, firma Moldklassika International şi Dufremol, companie care deţine magazinele Duty-Free, fondată de Miron Shor, tatăl lui Ilan.

De săptămâna trecută însă multe din aceste firme, inclusiv Klassika Asigurări s-au mutat într-un oficiu nou de pe strada Sfatul Ţării 59.

De notat că la finele anului trecut fosta Nobil Air a cumpărat un avion de lux Embraer ERJ-135BJ Legacy 650, iar pe 15 martie 2015 a efectuat cursa charter Bishkek-Chişinău, care potrivit unei investigaţii RISE Moldova îl avea la bord pe Almazbek Atambaev, preşedintele Kârgâzstanului. Acesta s-a întâlnit, în secret, la Chișinău cu deputatul și omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Deși s-a aflat la Chișinău timp de aproximativ 4 ore, liderul kîrgâz a refuzat întrevederea cu președintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

Credite de la băncile devalizate

Potrivit raportului companiei Kroll privind fraudele de la cele trei bănci (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială), între companiile care au beneficiat de împrumuturi considerabile de la aceste instituţii este şi firma Nobil Air, care face parte din ”Shor Holding”. La finele lunii martie, însăşi Ilan Shor a confirmat acest lucru.

„Aici, confirm în faţa voastră că eu personal, companiile mele Dufremol, Air Classica, Nobil Air, dar şi companiile partenere, cum este Moldclassica International, au contractat credite la Banca Socială. Totodată, declar că toate aceste credite au fost rambursate la termen şi la ziua de astăzi nu am nicio datorie faţă de Banca Socială”, a declarat Shor.

 

Avizul de schimbare a denumirii

Avizul de schimbare a denumirii 

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *