Firma Siveco implicată într-o schemă de evaziune fiscală

Economic

Irina Socol, preşedinte şi acţionar al Siveco România, a fost reţinută de procurori, marţi dimineaţă, alături de o directoare din firma sa, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care cu o zi în urmă au fost făcute percheziţii.

Procurorii au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele Irinei Socol, dar şi pe numele directorului comercial adjunct.

Ceilalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetaţi în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea acestora şi-au recunoscut faptele, au declarat, surse judiciare.

„Preşedintele Siveco Irina Socol a colaborat cu firme de fier vechi, cu persoane de etnie romă din Sinteşti, căutătoare de fier vechi, şi cu un fost ofiţer SRI pensionat şi a semnat procesele verbale de recepţie ale unor lucrări şi servicii care în realitatea nu au avut loc”, au constatat procurorii.

Oamenii legii susţin că societăţile prestatoare nu au avut angajaţi, iar asociaţii şi administratorii societăţilor prestatoare nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat al României fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Siveco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

De notat că firma Siveco a câştigat în ultimii zece ani mai multe contracte de prestare a serviciilor şi de furnizare a softului unor instituţii de stat. din Republica Moldova.

Urmează ministerul Educaţiei care din anul 2006 contractează servicii de informatizare a învăţămîntului preuniversitar din Republica Moldova, inclusiv prin derularea proiectelor de suport informatic.
Şi E-Guvernare a contractat servicii de câteva milioane de la Siveco. Deocamdată nu este clar dacă dosarul de evaziune din România are legătură şi cu afacerile Siveco din Moldova.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *