„Capetele” căzute

Ex-ministrul Andrei Usatîi, care risca zece ani de închisoare, deși a plecat din funcția de director al Spitalului Republican, îi învață pe viitorii doctori medicina socială și managementul sanitar. Acesta ține cursuri și medicilor din toate colțurile țării, care vin la perfecționare.

Șeful Institutului Oncologic, Victor Cernat, a revenit la șefia instituției după ce a fost eliberat din arestul de la domiciliu. Ulterior, în martie curent, Cernat a abandonat fotoliul de director, motivându-și plecarea prin muncă istovitoare și cedarea locului celor mai tineri.

După jumătate de an de la deschiderea dosarului, a căzut și capul directorului de atunci al Agenției Medicamentului, Alexandru Coman. Acesta a fost demis de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, iar în locul lui a venit fostul director al Autogării Centru, Vladislav Zara.

Șeful Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, a reușit să-și revendice dreptul prin instanța de judecată de a se întoarce în calitate de director general la Spitalul de Urgență. Totuși, acesta a fost înlocuit, în luna august, cu Mihai Ciocanu, fost viceministru al Sănătății.

Directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu și-a păstrat funcția, la fel cum s-a întâmplat și cu șeful Centrului Republican de Diagnostică Medicală, Andrei Testemițanu.

A urmat arestul singurului om de afaceri implicat – Tudor Ceaicovschi,  deținător al mai multor firme importatoare de dispozitive medicale, care au câștigat majoritatea licitațiilor publice. Acesta s-a aflat mai mult timp decât alții în arest preventiv, însă a fost ulterior trecut în arest la domiciliu.

„Nu se întâmplă nimic nou”

Procurorul care instumentează cazul, Dorin Compan, spune că dosarul a fost pus pe masa judecătorilor pe data de 13 noiembrie 2015. Prima judecată trebuia să aibă loc pe 18 ianuarie 2016, însă unii învinuiți au refuzat să se prezinte la proces. „Acum nu se aude nimic nou, suntem în faza preliminară a dosarului. Nu s-a schimbat nimic. Toți reținuți sunt sub control judiciar, acum are loc judecarea cauzei. Toate cele 30 de persoane se consideră nevinovate, iar de atunci totul a rămas pe vechi, din păcate”, a declarat pentru Agora procurorul care instrumentează cazul, Dorin Compan.