Cum s-a negociat şi cât au achitat investitorii pentru preluarea Portului Giurgiuleşti

Economic, Impact

„Danube Logistics Holding BV a achitat în 2011 suma de 28.6 milioane de USD, și nu 344.6 de USD, pentru drepturile EASEUR Holding BV și Bemol Retail SRL în Danube Logistics SRL; Thomas Moser nu a determinat de unul singur termenii comerciali ai tranzacției, iar EASEUR Holding BV nu a investit în Danube Logistics SRL 52 milioane USD”, se arată într-un drept la replică expediat redacţiei Mold-street.com de către investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG),

Cum s-a negociat tranzacţia

„Termenii comerciali ai contractului care a reglementat achiziția de către Danube Logistics Holding BV a societății Danube Logistics SRL în 2011, nu au fost stabiliți de Thomas Moser, ci au fost conveniți printr-un acord amiabil între compania EASEUR Holding BV cu creditorul său principal Credit Suisse, și cu creditorul său subordonat, New Ventures Capital NV – companie care aparține lui Rafiq Aliev.

Pentru fiecare dintre cele trei părți contractante era foarte important ca tranzacția să se petreacă la o valoare justă, determinată în mod independent. Astfel, întocmirea evaluării independente a Danube Logistics SRL de către compania olandeză Maritime&Transport Business Solutions (MTBS) a fost strâns coordonată între EASEUR Holding BV, Credit Suisse și New Ventures Capital NV, precum și cu consilierii financiari ai New Ventures Capital NV.

Tranzacția a fost finalmente încheiată în ultimul trimestru al anului 2011 în baza unei evaluări acceptate de toate părțile implicate și doar după recepționarea a trei acorduri scrise din partea companiei lui Rafiq Aliyev, New Ventures Capital NV. Faptul că Thomas Moser urma să dețină legal acțiunile Danube Logistics Holding BV, și că profitul Danube Logistics Holding BV va fi partajat între Credit Suisse și Thomas Moser a fost recunoscut și confirmat de către New Ventures Capital, prin trei acorduri scrise asupra tranzacției.

Până la data tranzacției din 2011, investițiile totale ale EASEUR Holding BV în capitalul social al Danube Logistics SRL au constituit doar 4 320 de lei (344,6 dolari), iar valoarea de facto a acțiunilor sale în societate (generatoare de pierderi la acel moment) era negativă, deoarece datoriile Danube Logistics SRL depășeau considerabil valoarea activelor sale. Pe lângă investițiile în capitalul social, EASEUR Holding BV i-a acordat companiei Danube Logistics SRL, un împrumut de 24,8 milioane de dolari, mijloace pe care EASEUR Holding BV le-a finanțat, la rândul său, din creditele obținute de la Credit Suisse și New Ventures Capital NV.

Suplimentar la investițiile efectuate de EASEUR Holding BV, subsidiara acesteia BEMOL Retail SRL i-a oferit societății Danube Logistics SRL, până la momentul tranzacției din 2011, un credit de 151 de milioane de lei. BEMOL Retail SRL a finanțat acest împrumut cu mijloace provenite din subvenția (scutirea de plata TVA) din partea Guvernului Republicii Moldova, de care BEMOL Retail a beneficiat și beneficiază în continuare, si care i-a fost oferită în suportul investițiilor efectuate de către Danube Logistics SRL în dezvoltarea Portului Internațional Liber Giurgiulesti, pentru crearea unei rețele de benzinării și pentru preconizata construcție a unei rafinării de petrol.

Ambele împrumuturi, atât cel oferit de către EASEUR Holding BV, cât și cel acordat de către BEMOL Retail SRL, dar și dobânda acumulată, au fost vândute în 2011, împreună cu cele 80% din acțiunile Danube Logistics SRL deținute de EASEUR Holding BV, companiei Danube Logistics Holding BV. Danube Logistics Holding BV a plătit pentru aceste active prin preluarea datoriei Easeur Holding BV față de Credit Suisse în valoare de 28.6 milioane USD. Totodată, ținând cont și de datoriile Danube Logistics SRL de 7.5 milioane de USD față de BERD si alți terți, Danube Logistics Holding BV, a preluat în rezultatul tranzacției, de la Easeur Holding BV, odată cu preluarea controlului asupra operatorului portului, o datorie totală de 36.1 mln. USD.

Banca Credite Suisse putea prelua şi vinde toate activele

Faptul încheierii acordului amiabil i-a permis lui EASEUR Holding BV să păstreze proprietatea asupra acțiunilor sale în BEMOL Retail SRL, gajate până la data tranzacției în favoarea Credit Suisse, și de asemenea, în rezultatul semnării acordului EASEUR holding BV a izbutit să folosească mijloacele bănești generate de BEMOL Retail SRL pentru, stingerea datoriilor sale față de compania lui Rafiq Aliev – New Venture Capital NV.

De fapt, beneficiind ”din gros” de compensația de 28.6 mil. USD achitată de către Danube Logistics Holding BV pentru achiziția Danube Logistics SRL și după ce Danube Logistics Holding a majorat substanțial pe parcursul următorilor ani valoarea acțiunilor Danube Logistics SRL, inclusiv și prin majorarea capitalului social de la 5400 lei la 270 mil lei, EASEUR Holding BV încearcă acum să-și recapete participația de 80% doar pentru 344.6 dolari. Mai mult decât atât, și Bemol Retail SRL, cere rambursarea împrumutului acordat anterior de 151 mil lei, inclusiv dobânzi de 12 mil lei. Drept răspuns acestor acțiuni fabricate, Danube Logistics Holding BV a inițiat în Olanda, acțiuni legale împotriva EASEUR Holding BV și Bemol Retail SRL.

EASEUR Holding BV și Bemol Retail SRL sunt societăți controlate de către Rafiq Aliev, după ce compania sa New Venture Capital a achiziționat în 2014 majoritatea acțiunilor în EASEUR Holding BV.

Profiturile Danube Logistics SRL și ale unicului său acționar Danube Logistics Holding BV sunt partajate în baza unui contract de participare la profituri încheiat cu Banca Europeana pentru Reconstrucții și Dezvoltare, care a substituit în 2013 contractul anterior de partajare a profiturilor semnat cu Credit Suisse. Proprietarul și beneficiarul final al Danube Logistics Holding BV este Thomas Moser”.

Bătălia pentru Portul Giurgiuleşti s-a mutat în Olanda

Șeful Delegației UE, Pirkka Tapiola cere transparenţă în procesul privind înstrăinarea Portului Giurgiuleşti

 

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *