Cum milionarul Alexandru Pincevschi a reușit să ridice sechestrul asupra casei

Economic

Falimentul compania Elita-5-Auto, unul dintre cei mai mari comercianţi de automobile din Republica Moldova, a atras după sine nu doar sechestrul pe activele companiei, dar și pe o parte din averea milionarului Alexandru Pincevschi.

Astfel Moldindconbank, care are de recuperat de la grupul Elita credite de circa 120 de milioane de lei, a cerut și obținut în prima instanța și sechestrul pe câteva imobile ce aparțin familiei Pincevschi, ca măsură asiguratorie „în limita valorii revendicărilor de 116.787.308 lei şi 774.829,72 euro”.

E vorba de un teren și câteva imobile de lux amplasate pe adresa Pictor Ion Jumati din Capitală.

Potrivit unei decizii a Curţii de Apel acest sechestru a fost ridicat pe motiv că valoarea bunurilor ipotecate conform unei evaluări este de 125,9 milioane de lei, la care se adaugă o garanţie bancară de un milion de euro.

Astfel valoarea garanţiilor depăşeşte cu 9 milioane de lei şi 225 mii de euro, valoarea revendicărilor Moldindconbank.

Instanţa a constatat că „cererile Moldindconbank de a aplica sechestru pe bunurile lui Alexandru Pincevschi nu sunt întemeiate”.

În acelaşi timp datele de la Cadastru arată că terenul şi imobilele de pe strada Pictor Ion Jumatii aparţin firmei ÎCS „Sunskiff Imobil” SRL, care are ca fondatori firma Sunskiff International Inc, din SUA.

Aminitim că la începutul lunii mai, compania Elita-5-Auto, importator oficial Mitsubishi, Honda, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Fiat Professional şi Jeep a intrat în insolvenţă.

Compania face parte din grupul Elita 5, cu afaceri în domeniul imobiliar, construcţii, auto, centre comerciale şi de distracţii şi care era deţinut de Alexandru Pincevschi, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Moldova, care este şi preşedinte al Asociaţiei Organizaţiilor şi Comunităţilor Evreieşti din Moldova.

Pincevschi susţinea atunci că s-a retras deja din aceste afaceri. „Nu mai am nicio legătură cu firma Elita-5-Auto. Acolo sunt alţi proprietari”, a declarat omul de afaceri.

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma Elita-5-Auto are un capital de circa 12,6 milioane de lei, iar unic fondator este firma Piquant Trading Limited cu sediul social în Cipru.

În anul 2010, publicaţia economică ucraineană Delo a estimat averea lui Alexandru Pincevschi la circa 100 milioane de dolari, el fiind considerat al patrulea cel mai bogat moldovean, după Anatol Stati, Vlad Plahotniuc şi Nicolae Ciornâi.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *