Cum a fost vândută o clădire fantomă scoasă la mezat încă în 2008

Economic

A doua rundă a „micii privatizări” din acest an nu a adus rezultate notabile. Astfel Agenţia Proprietăţii Publice (APP) din Republica Moldova a reuşit să vândă doar un pachet de acţiuni la licitațiile cu strigare organizate în perioada 12-16 octombrie la Bursa de Valori, unde au fost expuse 26 pachete de acţiuni ale statului în valoare de peste 230 de milioane de lei.

E vorba de 28,06% din acțiunile SA „PROT- Cantemir” din Cania, Cantemir vândute la un preţ de doar 24.630 lei.

Sanatoriu vândut la un preţ de peste 52 de milioane de lei

Nici la concursul comercial organizat în perioada 28 august-7 octombrie nu au dat năvală investitorii. Au fost expuse 20 bunuri (18 întreprinderi de stat, un pachet de acțiuni şi un bun mobil). În cadrul concursului a fost acceptată privatizarea a două întreprinderi de stat (Sanatoriul preventoriu de bază “Constructorul” și „Detaşamentul de Pază Paramilitară”), iar termenul de achitare a prețului este 9 noiembrie 2015.

Administraţia Agenţiei Proprietăţii Publice nu divulgă numele companiilor ce au cumpărat cele două întreprinderi, dar acestea nu pot fi vândute mai ieftin decât preţul anunţat. Astfel pentru sanatoriul Constructorul (amplasat într-o zonă foarte atractivă) statul cerea 52 de milioane de lei, iar pentru imobilul Detaşamentului de Pază Paramilitară circa 6 milioane de lei.

În acelaşi timp la concursul investițional organizat în perioada 28 august–7 octombrie au fost expuse cinematografele din orașele Fălești și Leova, însă oferte de privatizare nu au fost depuse.

La licitaţia cu strigare, anunțată pentru 6 octombrie, au fost expuse 12 bunuri (6 obiecte nefinalizate, 4 complexe de bunuri imobile și 2 întreprinderi de stat), fiind adjudecat doar un obiectiv nefinalizat.

Este vorba de Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie cu terenul aferent de 9,07 hectare, amplasat lângă şoseaua ce leagă Capitala de Aeroportul Internaţional.. Acest obiectiv a fost scos la vânzare în zeci de runde începând cu anul 2008.

De la 600 de milioane în 2008, la 32 de milioane de lei în 2015

Dacă în anul 2008 pentru el se cereau 600 de milioane de lei, sau peste 40 de milioane de euro, apoi la ultima rundă doar 32 de milioane de lei, adică nici 1,5 milioane de euro. Un preţ de nimic dacă ţinem cont că un ar de teren în zona blocului administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie se vinde pe piaţa liberă cu circa 10.000 de euro. Adică doar terenul aferent de nouă hectare ar valora minimum 9 milioane de euro, sau circa 200 de milioane de lei.

Dorina Cebotarean, şefa Direcţiei privatizare din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice susţine că obiectivul a  fost vândut la un preţ mai mare decât cel de 32 de milioane la care a fost expus. „Nu vă pot spune care a fost preţul final de licitare, dar acesta a fost mult mai mare”, a precizat oficialul.

Semnarea contractului şi plata pentru obiectiv este planificată să fie efectuată până la 13 noiembrie.

Potrivit condiţiilor de organizare a licitaţiei cu strigare preţul creşte cu fiecare pas, care nu poate fi mai mic de 10 la sută din preţul de expunere, dar nu mai mare de 50 la sută.

De notat că în a doua rundă de privatizare din acest an statul a scos la mezat mai multe active ale statului, în valoare totală de circa un miliard de lei.

Eşec total la privatizare

În acelaşi timp în cadrul primei runde de privatizare, organizate în perioada 3 aprilie-22 mai 2015, au fost expuse 55 bunuri cu o valoare de circa 784 de milioane de lei:

Rezultatul a fost un eşec total. Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice din cele 55 de active expuse la vânzare, s-au vândut doar două mici pachete de acţiuni deţinute de stat la societățile pe acțiuni InLac (1,494%) – 47.314 lei și Camez (0,023%) – 9.090 de lei.

Terenurile se bucură de cea mai mare căutare

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor în primele nouă luni ale anului 2015 la Bugetul public s-au încasat circa 157 milioane de lei de la vânzarea obiectivelor din proprietate publică, cu 231 de milioane de lei mai puţin decât s-a planificat.

Majoritatea banilor, circa 127 milioane de lei au provenit din privatizarea terenurilor proprietate a statului şi a celor a autorităţilor locale (113 milioane de lei). Alte 10,7 milioane de lei s-au încasat din privatizarea apartamentelor de către cetăţeni şi doar 13,5 milioane de lei din vânzarea sau privatizarea unor întreprinderi ale statului.

Sanatoriul Constructorul se află într-o zonă rezidenţială
Sanatoriul Constructorul se află într-o zonă rezidenţială

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *