CNI A CONFIRMAT: PREȘEDINTELE RAIONULUI DUBĂSARI S-A AFLAT ÎN CONFLICT DE INTERESE CÂND ȘI-A ANGAJAT FIICA LA CONSILIUL RAIONAL

Justiție

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

Potrivit actului CNI, o comisie de concurs s-a întrunit la 24 decembrie 2014 și a ales-o pe Ana Policinschi în funcția de specialist principal pe probleme juridice al Direcției juridice și resurse umane a Consiliului Raional Dubăsari. Grigore Policinschi s-a abținut atunci de la vot și a delegat atribuțiile de conducere a ședinței secretarului CR, Valeriu Berzan. Astfel, CNI a constatat că Policinshci a procedat corect în acest caz, însă ulterior a semnat dispoziția de angajare a fiicei sale în funcția publică pe o perioadă de probă de câteva luni și și-a asumat personal controlul asupra executării dispoziției. La 10 octombrie 2014 Policinschi a semnat încă o dispoziție, prin care fiica sa a fost reconfirmată în funcția de specialist principal pe probleme juridice.

Aleasă prin concurs public, dar tatăl a semnat dispozițiile de angajare și confirmare în funcție

Membrii CNI au căzut de acord asupra faptului că președintele raionului ar fi trebuit să declare la CNI această situație, în decurs de 3 zile, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Reprezentantul lui Grigore Policinschi la ședința CNI a declarat că Ana Policinschi a fost angajată prin concurs public, iar tatăl ei nu a participat la vot, de aceea nu ar fi vorba despre un conflict de interese.

Actul CNI a fost remis la Centrul Național Anticorupție, care urmează să îi aplice președintelui raionului Dubăsari o amendă cuprinsă între 2000 și 6000 de lei.

Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a spus că deocamdată nu știe dacă va ataca sau nu în instanță actul CNI, întrucât abia urmează să-l studieze.

Potrivit legii, persoana în privința căreia s-a constatat conflictul de interese urmează să-l soluționeze prin concedierea persoanei apropiate sau prin transferarea la o altă funcție, în care aceasta nu ar fi în subordine directă.

Anterior, președintele CNI, Anatolie Donciu, a declarat pentru Moldova Curată că în multe cazuri în care se constată conflict de interese, persoanele, după ce achită amenda, continuă să lucreze în aceleași funcții. «Uneori nu există reacție, de aceea constatăm că este un aspect lacunar în legislație. În opinia mea, corect ar fi ca persoana să aibă niște restricții. Dacă nu a declarat un conflict de interese, trebuie să fie destituită din funcție sau sancționată disciplinar sau în altă formă, poate să i se pună niște restricții la ocuparea unor funcții publice. Deci ar fi ceva care ar avea efect. De aceea au și fost propuse modificări la lege», ne-a spus Anatolie Donciu.

Grigore Policinschi este unul dintre cei mai „longevivi” președinți de raion. El conduce raionul Dubăsari din anul 2003, fiind ales și reales de fiecare dată ca reprezentant al Partidului Comuniștilor.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *