CAZUL SILVIEI VOLOSATÂI, MĂR AL DISCORDIEI ÎNTRE CONDUCEREA CNI

Justiție

 Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  

CNI a pornit controlul în baza unui material publicat pe portalul Moldova Curată în vara anului 2014, în care se spune că Silvia Volosatâi nu a indicat ce venituri a obținut din activitatea firmei sale, care în anul 2012 a efectuat vânzări de milioane de lei. De asemenea, ea nu a indicat în declarația de avere bunurile deținute de soțul său, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău.

În urma controlului, CNI a emis un act de constatare prin care a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale pentru fals în acte. Membrii Comisiei au constatat și o diferență vădită între veniturile și cheltuielile familiei Volosatâi. Potrivit Ziarului de Gardă, suma de 142 de mii de lei ar fi diferența dintre venitul total declarat pentru anul 2013 și cheltuielile conform rulajelor bancare. De asemenea, Silvia Volosatâi nu ar fi declarat un credit de 2 milioane de lei, contractat de soțul său de la Banca Socială.

Proveniența unui credit de 2 milioane, motiv de ceartă

Victor Strătilă a declarat pentru Ziarul de Gardă că actul votat în ședință conținea două puncte care arătau că actul va trebui remis Băncii Naționale și CNA, pentru a verifica modul de acordare a creditului. Din documentul final însă, semnat de Anatolie Donciu, aceste puncte ar lipsi.

Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că aceste acuzații ar fi nefondate și false și că el nu a intervenit în niciun fel în document, întrucât actele sunt dactilografiate și întocmite de executorii din cadrul Comisiei, și nicidecum de președinte personal. ”În cazul dnei Silvia Volosatîi, proiectul actului a fost dactilografiat de către executor și prezentat spre examinare Comisiei. După adoptarea Actului, persoana în cauză a și prezentat Actul respectiv definitivat, adică în varianta existentă, pentru semnare, care a și fost semnat, fără implicarea președintelui. (…) Prin urmare, afirmația ziarului  precum că „..Donciu a exclus de sine stătător punctele în care membrii Comisiei cer BNM-ului și CNA-ului să se sesizeze privind modul în care Banca Socială a acordat acest credit…” nu corespunde adevărului, fiindcă în această presupusă situație, Anatolie Donciu, personal, ar fi trebuit să dactilografieze Actul de constatare”, se spune într-o dezmințire emisă astăzi de CNI.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *