BANII ȘI PROCESUL LUI PLATON DIN MIAMI

Economic, Investigații Jurnalistice

Contractul verbal. În ultima zi a anului 2013, Veaceslav Platon a acceptat să-i împrumute prietenului său, Emmanuil Grinshpun, 6,3 milioane de dolari. Grinshpun este un om de afaceri american, născut în Moldova, iar companiile sale desfășoară activități în mai multe țări din estul Europei. În vârstă de 44 de ani, Grinshpun este președintele Congresului Evreilor din Republica Moldova și este influent și în mediul politic din această țară.

 Emmanuil Grinshpun

Cu banii ceruți lui Platon, Grinshpun intenționa să cumpere centrul comercial UNO din Chișinău.

Situat într-o intersecție aglomerată aproape de gara feroviară din capitala Moldovei, centrul comercial are o suprafață de aproximativ 13 mii de metri pătrați și a fost scos la vânzare prin licitație publică. Grinshpun a câștigat licitația prin firma sa din Chișinău Trans World Entertainment SRL care a devenit proprietara centrului comercial. Tranzacția a fost finalizată pe 13 ianuarie 2014, zi în care Platon a și transferat cei 6,3 milioane de dolari în contul executorului judecătoresc desemnat să gestioneze licitația. Între Platon și Grinshpun nu a fost încheiat, la acea dată, niciun contract scris, banii fiind dați pe încredere.

Centrul-comercial-BONUS

Un an mai târziu, în 2015, în locul complexului Uno care era compus dintr-o piață agroalimentară, magazine mici, tarabe și cafenele și-a deschis porțile hypermarketul Bonus. Bonus face parte din lanțul de magazine cu același nume, fondat şi administrat de doi oameni de afaceri din Republica Moldova.

Grinshpun s-a angajat să înapoieze repede milioanele împrumutate, până la finalul lui ianuarie 2014, însă acest lucru nu s-a întâmplat, în pofida insistențelor lui Platon. Două luni mai târziu, în martie, Grinshpun a acceptat să plătească o dobândă anuală de 12 la sută din cauza întârzierii. Nici de această dată însă Platon nu și-a primit banii. În august 2014, Grinshpun și Platon s-au întâlnit la Monaco unde datoria a fost trecută cu pixul pe hârtie cu semnătura lui Grinshpun.

 

Dosarul din Florida
Rata de 200 de mii de dolari nu a fost urmată de vreo altă plată, astfel că Platon a decis să-l aducă pe Grinshpun în fața tribunalului. Însă nu în Republica Moldova.

Pe 27 februarie 2015, bancherul l-a dat în judecată pe Grinshpun în Miami, Florida, orașul de reședință al moldo-americanului. Platon a povestit toată tărășenia instanței și a atașat dovezi la dosar, inclusiv înscrisul semnat de împrumutat la Monaco.

Platon a declarat instanței că i-a dat din prietenie milioanele lui Grinshpun. Acesta, la rândul lui, a încercat să determine curtea americană să nu ia în considerare plângerea lui Platon din lipsă de jurisdicție. Pentru a-și argumenta poziția, Grinshpun s-a folosit de mărturia unui avocat moldovean, Daniel Cobzac, care a pledat pentru respingerea cazului pe motiv că instanțele din Moldova ar trebui să judece litigiul. Cazul a fost până la urmă închis însă nu datorită încercărilor lui Grinshpun ci fiindcă, în septembrie 2015, Platon însuși a fost de acord ca dosarul să fie clasat, fără a pretinde recuperarea prejudiciului.

Folosirea de cetățeni ucraineni ca paravan pentru afaceri este una dintre semnăturile lui Platon. Acesta a controlat sau a încercat să controleze firme și chiar bănci din Moldova folosindu-se în multe rânduri de cetățeni ucraineni care nu cunoșteau detalii despre afaceri, împrumutându-și doar identitatea.

De pildă, autoritățile de la Chișinău susțin că Platon s-ar afla în spatele unor firme de tip offshore care ar fi acționat concertat ca să devină acționare la banca Moldova-AgroindBank (MAIB), una dintre cele mai mari instituții financiare din Republica Moldova. Și Grinshpun a avut interese la MAIB, el fiind reprezentantul unei companii britanice de tip offshore, Dresfond Invest Limited, care deținea 4,48 procente din acțiunile băncii.

Acționarul de pe hârtie al firmei Dresfond era însă un cetățean ucrainean. Firmele de tip offshore care dețin acțiuni în băncile din Moldova sunt o mare problemă pentru sistemul bancar care nu este transparent și permite furturi masive precum furtul miliardului de dolari care a fost sustras în 2014 din trei bănci de la Chișinău de către firme de tip offshore din Marea Britanie. Masiva hoție de acum doi ani a dus la suspendarea ajutoarelor financiare acordate Moldovei de România, Uniunea Europeană și de instituțiile financiare internaționale.

În martie 2016, Banca Naţională a Moldovei a stabilit că un grup de 20 de companii, inclusiv Dresfond Invest Limited acționează concertat în raport cu MAIB și au achiziționat anterior o cotă substanțială de 39,58%, în capitalul social al băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM.

BNM a obligat companiile să-şi vândă acţiunile, iar după ce acestea nu au vândut, acţiunile au fost anulate de emitent, adică MAIB, care pe 5 iulie a anunţat că a emis acțiuni noi, care vor fi vândute la Bursa de Valori a Moldovei începând cu 28 septembrie.

Grinshpun în România
Emmanuil Grinshpun a devenit cetățean român în cursul lunii iulie 2016. Însă afacerile lui Grinshpun în România au început acum mai bine de un deceniu. În 16 noiembrie 2005, Grinshpun împreună cu un asociat moldovean, Leonid Kilovaty, au înființat trei firme în Ceptura, un sat din județul Prahova. Turkey Farms SRL urma să se ocupe de creșterea păsărilor, în timp ce Kilogrin Industries SRL și Western Farm Tehnologies SRL urmau să proceseze carnea de pasăre și să facă mezeluri și conserve.

Nimeni din satul prahovean nu a simțit nimic și nu a auzit însă vreodată de ferma de păsări sau de Emmanuil Grinshpun. Familia care locuiește la adresa de înregistrare a companiilor susține că investitorul și-a trimis niște reprezentanți care au promis că vor crea locuri de muncă pentru localnici, însă în cele din urmă au folosit una din camerele casei doar pentru depozitarea unor documente, fără să deschidă vreo fermă sau punct de lucru.

Însă prezența lui Grinshpun în România nu s-a încheiat cu aceste afaceri. Famir Energy Group este o companie care se ocupă de comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate. Firma este deținută integral în acte de cetățeanul moldovean Sorin Timofei și administrată de românul Dan Nicolae Mihăilă. În Moldova, Sorin Timofei este administrator la firma lui Emmanuil Grinshpun, Famir Group SRL.

Contactat de RISE, Dan Mihăilă a declarat că îl știe pe Grinshpun de pe internet și că acesta nu are legătură cu Famir Energy Group din România, în timp ce participarea lui Sorin Timofei în ambele companii este o „coincidență”.

n_1503_71673141

Mihăilă este registratar și administrator al companiei Genesis Internațional SRL, fondatorul firmei moldovenești Genesis Internațional SRL Moldova. 90 la sută din compania românească este controlată de offshore-ul Stipula Financial din BVI, administrat de Sergiu Lucinschi (a fost și administratorul Genesis în România timp de un an, împreună cu Florin Ivanciu Nicolau) fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi. Restul de zece la sută este deținut de patru firme de construcții din Italia.

Reporterii RISE au încercat în mod repetat să-l contacteze pe Emmanuil Grinshpun, însă acesta nu a răspuns.

Platon, fost deputat în parlamentul de la Chișinău, a fost de curând extrădat din Ucraina la cererea autorităților moldovene care îl acuză de furt și spălare de bani. A fost plasat în arest, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să recupereze zeci de milioane de dolari de la acesta.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *