Bancherul Gorbunţov obligat să achite 8 milioane lei liderului romilor din Moldova

Economic, Investigații Jurnalistice

Fostul proprietar al băncii Universalbank Gherman Gorbunţov, care în prezent se află la Londra, a pierdut la Curtea Supremă de Justiţie, litigiul cu Vasile Drangoi, Preşedintele Partidului Romilor din Republica Moldova şi urmează să achite circa opt milioane de lei.

Potrivit deciziei CSJ, pe 25 februarie 2010 Vasile Drangoi s-a adresat în instanța de judecată cu cerere împotriva lui Gherman Gorbunțov cu privire la încasarea sumei de 4,34 milioane de lei, a dobânzii de întârziere de 1,79 milioane de lei și a cheltuielilor de judecată.

Drangoi a intermediat pentru Gorbunţov, cumpărarea Universalbank

„În motivarea cerințelor reclamantul a invocat că la 4 iunie 2007 între el și pârât a fost încheiat un contract de mandat, prin care și-a asumat obligația de a acționa în interesele lui Gherman Gorbunțov pentru procurarea acțiunilor băncii Univesalbank, iar mandantul și-a asumat obligația de a achita mandatarului o remunerare în mărime de 10% din valoarea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a pachetului de acțiuni”, se menţionează în decizia CSJ.

Astfel Vasile Drangoi a procurat 10.834 de acţiuni ale Universalbank în valoare de 17.984.440 lei. Pe 8 octombrie 2007, între Vasile Drangoi și Gherman Gorbunțov a mai fost încheiat un contract de mandat, potrivit căruia „reclamantul a fost împuternicit de a reprezenta și a acționa în interesele pârâtului și a grupului de persoane afiliate acestuia în activitatea Universalbank, iar mandantul s-a obligat până la data de 17 octombrie 2007 să perfecteze pe numele lui Vasile Drangoi 5% din numărul total de acțiuni ale Universalbank în valoare de 4.340.900 de lei”.

Deoarece Gorbunţov nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, Drangoi a solicitat în instanţă încasarea sumei de 7.933.919 lei. În acelaşi timp Gherman Gorbunțov a depus o cerere reconvențională, prin care a solicitat declararea nulității contractului de mandat din 4 iunie 2007.

Prin hotărârea judecătoriei Centru din Chișinău din 19 decembrie 2011 acțiunea lui Drangoi a fost admisă integral, iar de la Gherman Gorbunțov în beneficiul lui Vasile Drangoi s-a încasat suma de 1.798.444 lei cu titlul de remunerare în baza contractului de mandat, suma de 4.340.900 lei cu titlul de remunerare în baza contractului de mandat din 8 octombrie 2007, dobânda de întîrziere în mărime de 1.794.575 lei, în total 7.933.919 lei. În plus Gorbunțov a fost obligat să achite şi cheltuielile de judecată de 20.000 lei.

Gherman Gorbunțov prin intermediul avocatului Alexandru Moloman a contestat la Curtea de Apel decizia primei instanţe, dar abia peste trei ani. În motivarea recursului acesta a indicat că decizia judecătoriei Centru este neîntemeiată. În acelaşi timp instanţa a constatat că recursul a fost depus cu întârziere de trei ani, deşi termenul este de 30 de zile. La fel a decis şi CSJ.

 Vasile Drangoi este proprietarul companiei Drancor şi preşedintele Partidului Romilor

Vasile Drangoi este proprietarul companiei Drancor şi
preşedintele Partidului Romilor

Din materialele din instanţă rezultă că în anul 2007, Vasile Drangoi a intermediat procurarea de către Gorbunţov a 75% din acţiunile Universalbank de la Iurii Botnari, reprezentantul firmei Ducator Trading Co Ltd din Cipru. Totodată se menţionează că Drangoi ar fi stat la originea încheierii şi a altor tranzacţii. E vorba de procurarea acţiunilor de la Glony Trading Co Ltd, Iurie Sedleţchii, Gheorghe Savca şi Musia Maizler.

Gorbunţov acuzat şi de şantaj

Potrivit „Adevărul Moldova” la finele anului 2011, Vasile Drangoi, proprietarul companiei Drancor a depus plângere la Procuratura Buiucani contra lui Gherman Gorbunţov, acuzându-l şi de tentativă de şantaj. Drangoi a refuzat să ne vorbească despre acest caz.

Pe 20 martie 2012, aflat la Londra, Gherman Gorbunţov a supraveţuit unei tentative de omor, fiind ciuruit cu şase gloanţe de asasinul Vitalie Proca. Gherman Gorbunţov figurează şi în cazul asasinării deputatului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse Ruslan Iamadaev, precum şi în cel privind atentatul asupra lui Alexandr Antonov, şeful Konvers-grup din Rusia.

„Bancherul negru“ Gherman Gorbunţov a deţinut cel puţin opt bănci din Rusia, multe fiind implicate în spălare de bani şi evaziuni fiscale. Presa din Rusia l-a supranumit „bancherul negru“ pentru legăturile cu structurile mafiote, iar foştii parteneri îl acuză că i-ar fi lăsat fără 2,5 miliarde de dolari. Gorbunţov susţine însă că el ar fi fost păgubit de un miliard de dolari. În Moldova, a deţinut până în anul 2012 Universalbank, care e în procedură de lichidare.

Plasează comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *